Između ostalog, komentirao je novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, za koji je kazao da može biti može biti veliki institucionalni problem.

– Osmorci nije bila jasna obaveza sigurnosne provjere kandidata. Dakle, Zakon o Vijeću ministara definiše provjeru u okviru SIPA-e i ta provjera uopšte nije relevantna. Ona provjera koja je relevantna je provjera po osnovu Zakona o tajnim podacima. Da bi stekli pravo pristupa tajnim podacima moraju dobiti posebnu dozvolu koja se izdaje na osnovu sigurnosne provjere. Ne smije biti sigurnosnih smetnji. Jedna od tih smetnji jeste postojanje pravosnažnih presuda za izvršena krivična djela. Bilo kakav kontakt sa kriminalnim pojedincima je sigurnosna smetnja – rekao je Begić.

Poručio je da je jedina gora situacija da u OSA-u dovedu svoje strukture.

 

– To bi bilo poigravanje sa NATO strukturama. Pristup tajnim podacima je nešto što je važno u čitavom procesu. Vjerujem da je Nešić podvaljen od Dodika upravo za ministra sigurnosti. Sa strukturom kao što je NATO ne igra se – istakao je Begić.

Osvrnuo se i na djelovanje stranaca u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, lider DF-a stranke Željko Komšić kazao je kako je jedan od stranih ambasadora tražio podršku DF-a u Domu naroda FBiH u Klubu Bošnjaka za Osmorku. Begić je večeras kazao da se radi o američkom ambasadoru Michaelu Murphyju.

– Ja sam bio eksplicitno protiv toga. Zašto? Zato jer dati delegata ovim ljudima da naprave vlast, čija površnost i nekompetencija proizilazi iz svakog njihovog poteza, neozbiljnost – pa čak i kad ih upozoriš – to je isto kao kad biste djetetu dali automatsku pušku s metkom u cijevi i poslali ga da se igra. Djeci se oružje ne daje – kazao je Begić za Hayat.