Tuzla

Zimska škola fizike 2023

Kako bi potaknulo izučavanje fizike među mladima Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona podržalo je dvodnevnu „Zimsku školu fizike 2023“ za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola koju organizuje Društvo fizičara Tuzlanskog kantona u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Naglasivši da je ova manifestacija izuzetno važna za popularizaciju nauke ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović je kazao da pri tome resorno Ministarstvo nastoji voditi računa o tri segmenta.

„Prvi segment su nastavni planovi i programi gdje su u toku inovacije. Priprema se nastavni plan i program za osnovnu školu ali i nastavni planovi i programi za stručne i tehničke škole. Drugi segment su kadrovi, odn. moramo vršiti stalne edukacije naših profesora koji predaju ovim učenicima i treći segment jeste materijalno opremanje kabineta na čemu ćemo raditi u budućnosti i što treba biti naše strateško opredjeljenje da one kabinete koji doprinose nauci pojačamo u svim školama na TK“, kazao je ministar Omerović.

I pored pauze u održavanju ove manifestacije ovogodišnja je privukla više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola. Društvo fizičara TK aktivno je od 2013. godine a, prema riječima predsjednika Društva Mersudina Umihanića, ovogodišnja zimska škola fizike je 4. po redu. „Bitno je istaći je da smo pozitivno iznenađeni brojem učenika koji su se prijavili na ovu zimsku školu fizike. Mi smo u najboljem slučaju, kao najveći optimisti, očekivali da imamo samo stotinjak prijava“, kazao je profesor Umihanić.

Zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih učenika izrazio je i vanredni profesor na PMF-u Univerziteta u Tuzli Hedim Osmanović. „Drago mi je da se prijavio ovoliki broj učenika, s obzirom da smo imali neku pauzu od tri godine. Svi će proći kompletan program koji smo planirali. Danas smo planirali da to bude oblast mehanika i termodinamika a sutra elektromagnetizam i optika.“

Pedagoški zavod TK čitavo vrijeme postojanja Društva fizičara ostvaruje sinergiju sa njima, naglasio je stručni savjetnik za fiziku Zavoda Denis Suljendić: „Društvo fizičara TK svojevrsan  je instrument i alat koji nama pomaže u realizaciji niza aktivnosti kao što su takmičenja, matura kako za osnovne tako i za srednje škole i mi svake godine se trudimo da održimo ovu tradiciju“, rekao je ovom prilikom Suljendić.

Na vrh