Aktuelno

‘Žene Srebrenice’ održale mirne proteste u Tuzli

”Žene Srebrenice” održale su danas u Tuzli mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine. Mirnom protestnom šetnjom traže istinu o počinjenim zločinima nad njihovim najmilijim kao i kažnjavanje onih koji su u tim zločinima učestvovali.

Žene Srebrenice komentirale su i nedavne nemile scene u Srebrenici kada se nekoliko dječaka u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici fotografisalo uz podignuta tri prsta.

Jedna od učesnica mirne šetnje Nura Begović je kazala da osuđuju provokacije koje se dešavaju u Srebrenici.

– Ono nema smisla. Trebalo bi da ljudi dođu sebi, da budu svjesni da ta naša djeca moraju zajedno da žive. Mi hoćemo istinu i pravdu, ne želimo više nikad nikom da se desi Srebrenica. Ne želimo nikakvu osvetu nikome. Tražimo svoju braću, svoje muževe, svoju djecu koju nismo još uvijek pronašli – navela je Begović.

Žene Srebrenice prisjetile su se i nemilih događaja koji su se nedavno desili u Srebrenici. Devetorica dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici fotografisala su se uz podignuta tri prsta, te pomenutu fotografiju neprikladno komentarisali.

Hajra Ćatić, majka ubijenog reportera iz Srebrenice Nine Ćatića, kaže da je ovaj čin ražalostio.

– Zaista kad vidimo da su djecu zatrovali, to je žalosno, zaista žalosno. U toj školi 75 posto đaka je Bošnjaka, njih je znači manjina, ali eto vidite šta rade. Nema šta ne rade samo da bi protjerali ljude da ne bi tamo živjeli – kazala je Ćatić.

Sve dok se ne pronađu i ne identificiraju sve žrtve genocida i dok se ne kazne zločinci koji su počinili ovaj zločin, majke Srebrenice će mirnim protestnim šetnjama upozoravati svjetsku javnost, da se ovaj zločini nikada ne zaboravi.

U julu ove godine navršit će se 25 godina od genocida u Srebrenici. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.661 posmrtni ostatak žrtava genocida, ubijenih u julu 1995. godine. Mnoge porodice još tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identificirani.

Na vrh