Sport

Zeljković: Sa Hadžibegićem imamo najveće šanse da se plasiramo na veliko takmičenje

Faruk Hadžibegić novi je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je donio odluku o imenovanju Hadžibegića na poziciju selektora, na kojoj će naslijediti bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva, kojem je istekao dvogodišnji ugovor.

 

 

Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković na pres-konferenciji predstavio je novog selektora i poželio mu puno sreće u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

– Imamo jasan cilj da pokušamo prvi put da napravimo istorijski rezultat i da se prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo. Sigurno da neće biti lako, međutim, unaprijed nećemo da tražimo nikakve izgovore. Imamo vjeru u selektora da će zajedno sa svima nama pronaći dobar model i dobru motivaciju i da se prvi put plasiramo na EP. Izvršni odbor NSBiH jednoglasno je podržao izbor selektora Hadžibegića, što sigurno govori o našem jedinstvu, da idemo u istom pravcu i da isto fudbalski razmišljamo – kazao je Zeljković, dodajući da je sa Hadžibegićem dogovorena saradnja za ovaj kvalifikacijski ciklus.

 

Zahvalio je dosadašnjem selektoru Ivaylu Petevu, za kojeg je kazao da je bh. tim vodio pune dvije godine i da je ostvario korektne rezultate.

–  Mi Peteva nismo smijenili već mu je istekao ugovor, analizirali smo sve što se analiziralo u prethodne dvije godine, treba nam novo lice i nova energija, te da u nove kvalifikacije uđemo sa novim selektorom i da napravimo historijski rezultat i plasman na Euro – kazao je Zeljković.

 

Izbor Hadžibegića nije garancija za odlazak na Euro, ali Zeljković smatra da su u Savezu preuzeli odgovornost i da sa njim imamo najveće šanse da se plasiramo na veliko takmičenje.

– Ne želimo da stvarimo alibije, ali želimo da ostvarimo nešto što reprezentacija nije napravila dosad nijednom, a to je plasman na Euro. Igrači su napravili dobru sinergiju sa dosadašnjim selektorom, ali znamo da će i sada biti dobra atmosfera, svi igrači su profesionalci, ljudi od krvi i mesa, ali mi donosimo odluke i nećemo slušati nikoga sa strane – kazao je Zeljković.

 

U nastvaku svog obraćanja Zeljković je govorio o finansijskoj situaciji u NSBIH, sponzorima,  odnosima sa UEFA-om i FIFA-om, projektima koji su u toku i drugim pitanjima.

– NSBiH je poslovao jako stabilno, želim da se zahvalim predsjednicima FIFA-e i UEFA-e Čeferinu i Infantinu koji misle na nas, a mi kao NSBiH smo udruženje građana, sav naš budžet se sastoji od FIFA-e i UEFA-e, te sponzora tako da sa te strane želim skrenuti pažnju na to. Sav naš rad je jako transparentan, pazimo na sve strane, poslujemo pozitivno, ali to ne bi mogli bez FIFA-e i UEFA-e. Nikad bolja saradnja između nas i pomenutih organizacija, te smo zbog toga započeli projekat hibridnih terena. Drugi projekat je Trening centar u Zenici, odnosno projekat proširenja smještajnih kapaciteta i izgradnja novog terena u Zenici. Također, imamo u planu izgradnju hotela pored zgrade Saveza, preuzeli bi i stadion Otoka koji bi renovirali i preuzeli za ženske selekcije kojima je to potrebno – kazao je Zeljković.

 

Po njegovim riječima, NSBiH pomaže kantonalne i područne saveze, te pokušava da radi sistemski.

– U narednim godinama pokušaćemo otvoriti pitanje izgradnje nacionalnog stadiona što je od strateškog značaja za fudbal na ovim prostorima. Pokušaćemo pronaći adekvatnu lokaciju za to. Treba nam neko da ustupi lokaciju, a onda će Savez uz svoju sposobnost, FIFA-u i UEFA-u, te investitore izgraditi takav stadion – istakao je Zeljković.

 

Naveo je da su njegovim dolaskom na čelo NSBIH pokrenute “neke stvari koje su strateški bitne za napredak bh. fudbala”.

– Kada smo došli na čelo Saveza, rekao sam da nemamo nikakva novčana sredstva nego se finansiramo preko UEFA-e i FIFA-e, te sponzora. Imali smo 300.000 KM sponzora kada sam došao ovdje, a danas kada je većina tih ugovora istekla, imamo 700.000 KM od sponzora. Bez domaće lige nema dugoročno reprezentacije, tu smo uradili najbitniju stvar za fudbal u BiH, a to je izgradnja hibridnih terena. Sam ugođaj na terenima je takav kakav jeste, ne možemo na to da utičemo, ali smo podlogu i teren doveli da to izgleda kao u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, te da povećamo kvalitet fudbala u našoj zemlji kao i da se dobijaju bolji igrači.  Stvara se prilika da na proljeće mijenjamo kalendar takmičenja tako da nam liga liči na sve ostale normalne lige. Već sad imamo četiri terena, krajem godine treba biti osam, Grbavica je već urađena, to je devet, te ulazimo u normalan kalendar, pa se otvara mogućnost da klubovi lansiraju igrače puno brže nego ranije – kazao je Zeljković.

Komentari
Na vrh