Tuzlanski kanton

Zdravstveni radnici iz Tuzlanskog kantona sutra stupaju u generalni štrajk

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu najavio je za sutra generalni štrajk za područje Tuzlanskog kantona.

Jutros je u vrijeme pauze u intervalu od 10 do 10.30 sati u krugu Univerzitetskog kliničkog centra održan posljednji protest upozorenja, a očekuje se da će u narednih desetak dana doći do potpune obustave rada u svim zdravstvenim ustanovama u TK.

Razlog za stupanje u generalni štrajk je nepoštivanje dogovora koji je ranije postignut s Vladom TK. Također, nezavisni strukovni sindikat traži i isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 KM shodno odluci Vlade Federacije BiH.

– Protesna šetnja koju smo održali prošle sedmice nije imala nikakav odjek u Vladi TK. Mi smo uputili zahtjev za mirenje kako bi mogli ući u generalni štrajk, ali ni na taj naš zahtjev nismo dobili nikakav odgovor. Sutra će biti proglašen generalni štrajk u skladu sa zakonom i u roku od sedam dana u čitavoj ustanovi će biti generalni štrajk. Upoznat s tim je direktor, menadžment, Vlada TK i ministarstvo. Upoznati su sa tim i taj generalni štrajk se neće zaustaviti. Neće nas zaustaviti kao prošli put kada su nas prevarili – izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Zijad Latifović.

Prošle sedmice radnici zaposleni u zdravstvu su održali proteste ispred Bosanskog kulturnog centra TK, a najavljuje se kako će na proteste izaći i radnici uposleni u obrazovanju.

Na vrh