Eventi

Zbog velikog interesa produženo trajanje izložbe „Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne“

Zbog velikog interesa javnosti, izložba „Tragom kulturne baštine Bosne i Hercegovine: Povelje srednjovjekovne Bosne“ produžava se do kraja ljetnog semestra, do 31. 5. 2019.

Izložba je otvorena u srijedu, 20. 2. 2019. godine na Filozofskom fakultetu. Izložbu je povodom Dana maternjeg jezika pripremila prof. dr. Amira Turbić Hadžagić s Odsjeka za bosanski jezik i književnost.

Izvorni arhivski dokumenti srednjovjekovne Bosne čuvaju se u Državnom arhivu u Dubrovniku. Filozofski fakultet i Odsjek za bosanski jezik i književnost zahvalni su direktorici i uposlenicima Dubrovačkoga državnog arhiva koji su omogućili pristup izvornoj građi, fotografiranje i skeniranje, te odobrili izložbu u svrhu edukacije studenata i učenika iz oblasti historije jezika, pisma i kulture. Na Filozofskom fakultetu, u foajeu ispred A2, izložene su kopije svih relevantnih dokumenata koji su obilježili skori tri stoljeća historije, kulture, pismenosti i bivstvovanja na prostorima srednjovjekovne Bosne od 12. do 15. stoljeća.

Izložbu je likovno oblikovao Hari Ejubović, a finansijsku podršku ovoj izložbi pružila je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

 

Filozofski fakultet i Odsjek za bosanski jezik i književnost pozivaju sve zainteresirane profesore, nastavnike, učenike i studente da posjete izložbu.

Na vrh