Aktuelno

Zbog rata u Ukrajini naoružava se Evropa: Nagli skok uvoza oružja, Njemci kupuju F-35 borbene avione

Uvoz oružja u Evropu skočio je naglo zbog pogoršanja odnosa s Rusijom u pet godina do 2021. godine, iako je globalna trgovina oružjem smanjena, saopćio je u ponedjeljak istraživački centar Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

 

U poređenju sa prethodnim petogodišnjim periodom, međunarodni transferi oružja na globalnom nivou su se smanjili za pet posto, navodi SIPRI u saopćenju. Ali uvoz u evropske države porastao je za 19 posto – najveći rast u bilo kojoj regiji svijeta.

– Ozbiljno pogoršanje odnosa između većine evropskih država i Rusije bio je važan pokretač rasta evropskog uvoza oružja, posebno za države koje ne mogu ispuniti sve svoje zahtjeve kroz svoje nacionalne industrije oružja – rekao je istraživač SIPRI-ja Pieter Wezeman, prenosi Reuters.

Velika Britanija, Norveška i Nizozemska bile su najveći evropski uvoznici, navodi se u saopćenju. Ukrajinski uvoz oružja bio je veoma ograničen u tom periodu uprkos tenzijama s Rusijom uoči invazije Moskve na Ukrajinu prošlog mjeseca.

– Očekuje se da će i druge evropske države značajno povećati svoj uvoz oružja u narednoj deceniji, nakon što su nedavno imale velike narudžbe za oružje, posebno borbene avione iz SAD-a – saopćio je ovaj think-tank.

Sjedinjene Države su ostale najveći svjetski izvoznik oružja, povećavši svoj tržišni udio na 39 posto sa 32 posto.

Podaci SIPRI-ja zasnovani su na informacijama i procjenama o međunarodnom transferu oružja, uključujući prodaju, poklone i proizvodnju po licenci i odražavaju obim isporuke, a ne finansijsku vrijednost poslova.

 

Njemačka je načelno odlučila kupiti američki borbeni avion F-35 koji je napravio Lockheed Martin kako bi zamijenio svoj stari Tornado, saznaje se prema dva izvora iz vlade.

 

Izvor iz Njemačke odbrane rekao je Reutersu početkom februara da Njemačka naginje kupovini F-35, ali konačna odluka nije donesena.

Tornado je jedini njemački mlaznjak koji može nositi američke nuklearne bombe, uskladištene u Njemačkoj, u slučaju sukoba. Ali zračne snage upravljaju mlaznim avionom od 1980-ih, a Berlin planira da postepeno ukine njegovo korištenje između 2025. i 2030. godine.

Nije bilo jasno koliko aviona F-35 Njemačka može pokušati da kupi.

Kupovina F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Tornado.

Odluka da se ide s američkim borbenim avionom također bi mogla uznemiriti Francusku. Pariz je oprezno pratio njemačke rasprave o tome da li da se odluči za F-18 ili F-35, zabrinut da bi to moglo potkopati razvoj zajedničkog francusko-njemačkog borbenog aviona koji bi trebao biti spreman 2040-ih.

Na vrh