Tuzla

Zbog privođenja supruga tužiteljice Begić policajac Omerović više nije u službi, ali jeste na optuženičkoj klupi!

Skoro tri godine je prošlo od kako je protiv mladog tuzlanskog policajca Tarika Omerovića obustavljena istraga te je vraćen i na posao, a danas nakon svih pravosudnih peripetija ovaj slučaj je ponovo pokrenut i podignuta je optužnica, a i potvrđena.

Ovu informaciju za Patriju je potvrdila advokatica Mirna Avdibegović, pojašnjavajući da je optužnicu podiglo Kantonalno tužilaštvo Orašje, a potvrdio Sud u Orašju.

Omerović je kao pripadnik MUP-a TK obavljajući redovne poslove i zadatke, odnosno patroliranje zaustavio automobil u kojem je bio Mujaga Begić, sa suprugom Mirzetom koja je inače i zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva tuzlanskog kantona.

Nakon zaustavljanja vozila u kojem su se Begići nalazili zbog rutinske kontrole oni su mu se obratili riječima: “Znaš li ti ko smo mi!?”

 

Mujaga je zbog naročito drskog ponašanja i omalovažavanja policijskog službenika uhapšen i odveden u Policijsku stanicu. Nakon toga tužiteljica Begić mladog policajca i njegovog kolegu je prijavila Federalnoj upravi policije te su ubrzo i uhapšeni. Teretili su ga za krivična djela zlostavljanje u službi i protupravno lišenje slobode!

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, te je izazvao polemiku da li slovo zakona važi isto za sve.

Općinski sud u Tuzli našao je da nema osnovane sumnje da mu se odredi pritvor (dakle tada je još Sud rekao nema dokaza dovoljno da se sumnja da je počinio krivično djelo).

Tada je predmet Kantonalnog tužilaštva TK na zahtjev i tužioca i odbrane prebačen u Tužilaštvo u Orašje.

“Nakon toga tužiteljica u Orašju rekla je da nema osnovane sumnje i obustavila istragu. U međuvremenu on je oslobođen i u disciplinskom postupku“, ističe Avdibegović.

No, glavni kantonalni tužilac odbio je pritužbu oštećenog na obustavu istrage.
Tužilac iz Federalnog tužilaštva uvažio je pritužbu te je sve vraćeno Kantonalnom tužilaštvu u Orašju koji su pro forme još vještačili povrede te su i podigli optužnicu i Sud u Orašju potvrdio!

Tarik Omerović u međuvremenu zbog stresa i šoka napustio je policiju iako je bio policajac za primjer, te je sam rekao da ne može više raditi, jer ne zna prema kome smije kako postupati!

 

Društvo u kojem se na takav način tretiraju policajci ne može ni biti drugačije nego kriminogeno i korumpirano do same srži svog bića.

 

Patria

Na vrh