BiH

Zbog prikrivanja dokaza osuđeni Alisa Mutap i Hasan Dupovac

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine koje čine sudija Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, izrekli su danas drugostepenu presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Alisa Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora. Alisa Ramić (Mutap) osuđena je za davanje lažnog iskaza, a Dupovac za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su optužbe za organizirani kriminal. Mutap-Ramić je u noći 8. februara 2016. godine bila u društvu Dženana Memića kada je zadobio povrede, dok je Dupovac u to vrijeme bio šef saobraćajnih istraga i pisao je izvještaj o saobraćajnoj nesreći iako se ona nije dogodila kao što je presudio Kantonalni sud u Sarajevu.

Ostali optuženi u ovom predmetu su oslobođeni.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, usljed kojih povreda je preminuo.

Optuženima u ovom predmetu se sudilo pred Apelacionim vijećem nakon ukidanja prvostepene presude kojom su bili oslobođeni krivice.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine, a nakon presude medima je se obratio Muriz Memić.

Memić je poručio da je sve vrijeme govorio da će biti pravde i da ju je konačno dočekao.

“Ja sam generalno zadovoljan, glavni krivac Alisa Mutap je rekla da je najpoznatija, a ja znam da ti dobivaju razne nagrade, a ona je dobila dvije godine i šest mjeseci robije. Isto tako, Hasan Dupovac više nikada neće biti policajac. To je veliki uspjeh za državu. Ovo je dokaz da nismo lagali”, kazao je.

Obratio se i Mirsadu Dželiloviću kojem je poručio da večeras nema fešte.

“Hasan Dupovac ide na robiju. Cijelo vrijeme je taj čovjek je govorio da lažemo. Mi smo govorili da ne lažemo i idemo dalje”, naveo je.

Govoreći o “amneziji” Alise Mutap, Memić je naglasio da je znao da ona nije imala istu.

“Svi smo znali da je nije imala i da je lagala. To je na kraju dokazano i zato ide na robiju”, zaključio je.

Sestra stradalog Dženana, Arijana Memić se prisjetila kako je Alisa u bolnici rekla, dok je Dženan bio živ, “tata zovi svoje ljude i riješi ovo”.

“S jedne strane smo sedam godina imali i tatu koji je imao svoje ljude, ali nije uspio riješiti. S druge strane imamo jednog babu koji nije imao svoje ljude, ali je imao ljubav, vjeru i snagu za svoje dijete i koje je uspio riješiti”, rekla je Arijana.

Dodala je da je čula sada komentare kako ljudi nisu zadovoljni visinom ovih kazni.

“Ja samo kažem, da nas nije bilo, ne bi ni ‘minimalne kazne’ bilo. Mi smo zadovoljni sa ovim. Božja volja je iznad svega”, kazala je.

 

patria

Na vrh