Aktuelno

Zbog koronavirusa proglašeno stanje nesreće u FBiH, dogovorene mjere

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas je proglašeno stanje nesreće zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Dogovorene su mjere za zaštitu zdravlja stanovništva i zaštitu privrede.

O tome je odlučeno na zajedničkom sastanku održanom na inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića, kojem su osim predstavnika Vlade FBiH prisustvovali kantonalni premijeri, predstavnici Civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, tri klinička centra iz Federacije BiH, udruženja poslodavaca i sindikata te Privredne komore.

Zvaničnici koji su se obratili novinarima poručili su građanima da nema mjesta panici, ali i da se stanovništvo, zajedno sa sistemom, mora pridržavati odgovarajućih mjera kako bi borba protiv širenja koronavirusa bila što uspješnija.

Nema potrebe za paničnom nabavkom osnovnih životnih namirnica u trgovinama, poručeno je također, jer robe ima dovoljno u zalihama i lanci snabdijevanja nisu prekinuti, a trgovci neće moći podizati cijene u odnosu na one koje su važile na dan 5. marta ove godine, odnosno bit će sankcionisani u slučaju suprotnog ponašanja. Predviđene kazne za pravne subjekte će iznositi od jedne do deset hiljada KM, a za fizičke osobe upola manje.

Na pres-konferenciji održanoj nakon zajedničkog sastanka, federalni premijer Fadil Novalić je pojasnio da mjerom proglašenja nesreće nije proglašeno vanredno stanje jer takva definicija ne postoji u federalnim propisima, ali i da mjere podrazumijevaju odgovarajuće poteze.

Osim mjere o zadržavanju cijena na nivou koji je važio 5. marta, Novalić je  prenio i da će Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te Parlamentarnoj skupštini BiH biti inicirane izmjene Zakona o javnim nabavkama u BiH, koje će omogućiti nabavku potrebne medicinske opreme i stredstava za dezinfekciju.

Agenciji za bankarstvo su preporučene mjere u cilju očuvanja ravnoteže bankarskog sistema, odnosno privrede.

Ako su oba roditelja djece stare do deset godina u radnom odnosu, preporuka je da jedan od roditelja može koristiti plaćeno odsustvo radi brige o djeci.

Premijer je pozvao sve nadležne institucije na poduzimanje mjera ranog otkrivanja i sprečavanja širenja koronavirusa i napomenuo da je i Federalna vlada izdvojila novac za nabavku potrebnih materijala. Građane je pozvao da poštuju mjere i preporuke za zaštitu te napomenuo da je on u novonaslatloj situaciji u stalnom kontaktu s Vijećem ministara BiH i Vladom Republike Srpske.

– Nema mjesta za paniku, ali svi zajedno moramo poduzimati i poštovati odgovarajuće mjere – zaključio je premijer Federacije BiH.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić se također obratio na pres-konferenciji i saopćio da će izmjene Zakona o javnim nabavkama omogućiti svim zdravstvenim ustanovama, ne samo kliničkim centrima, hitnu nabavku potrebne opreme čija je svrha zaštita zdravlja stanovništva u novonastaloj situaciji.

Dopremijerka FBiH, ujedno ministrica finansija Jelka Milićević, na pres-konferenciji je izjavila da su na ovom zajedničkom sastanku dogovorene mjere za zaštitu radnih mjesta, javnih prihoda i bankarskog sektora.

Najavila je zajedničke mjere za reprogramiranje kredita privrednih subjekata i građana te set aktivnosti vezan za porezni sistem, kao i formiranje garancijskog fonda kako bi privredni subjekti mogli dobiti kredite u komercijalnim bankama.

Milićević je također najavila formiranje namjenske kreditne linije za tekuće poslove djelatnostima izrazito pogođenim novonastalim okolnostima.

Dopremijerka tvrdi i da je ovdje riječ samo o prvom setu mjera jer će trebati napora, kad se situacija smiri, da se vrati stanje kakvo je bilo na kraju prošle godine.

Dopremijer, ujedno ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je na pres-konferenciji rekao da su na zajedničkom sastanku dogovorene mjere za očuvanje privrede, što znači da će poslodavci skraćivati radno vrijeme uposlenicima ako bude potrebno ili organizirati rad u smjenama, odnosno ostaviti mogućnost rada od kuće zaposlenicima ako za to ima zakonskih i drugih uvjeta.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović posebno je naglasio da je u FBiH na snazi aktivna kontrola cijena jer je nakon 5. marta bilo slučajeva nekontrolirane eskalacije, suprotno pravilima u kriznim situacijama. Predviđeni su neposredna kontrola i sankcionisanje prekršilaca, zaključio je.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, također učesnik održanog zajedničkog sastanka, rekao je novinarima da je dovoljno sanitarnih inspektora raspoređeno na granicama Bosne i Hercegovine, koji će pratiti mjere izolacije i ograničenog kretanja putnicima koji ulaze u BiH, kao i da će dvadesetčetverosatnom kontrolom sanitarnih inspektora biti obuhvaćeni i ‘niži’ granični prijelazi, u suradnji s Graničnom policijom.

Mjere, po Ajdinovićevim riječima, znače i sačinjavanje službenih zabilješki te krivičnu odgovornost za osobe koje se ne pridržavaju pravila.

– Držimo granice pod kontrolom – rekao je između ostalog Ajdinović i pozvao građane da se suzdrže ili odgode putovanja dok ne prođe „ovaj kritični period“, a one koji treba da budu u privremenoj izolaciji, da se pridržavaju pravila te odgovorno postupaju prema sebi i drugima.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Neveno Herceg, uz napomenu da na tom području nema potvrđenih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, na pres-konferenciji je kazao da Hercegovina ipak nije „izolirano otok“ i da su na vrijeme poduzete određene mjere, kao i da kantonalni krizni štab redovno zasjeda.

Herceg je za sutra ujutro najavio vanrednu sjednicu kantonalne vlade kako bi mjere dogovorene na današnjem zajedničkom sastanku bile usklađene s federalnim nivoom.

Herceg se posebno obatio medijima molbom da ne stvaraju paniku i dodao da mjere jesu preozbiljne, ali i da je cilj prilagođavanje života novonastalim okolnostima te da će se odgovarajuće aktivnosti i mjere donositi ujednačeno radi što efikasnijeg odgovora na moguće posjedice pandemije koronavirusa.

Jedan od učesnika zajedničkog sastanka Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, smatra da je na sceni pozitivna reakcija federalnog nivoa, pa i Bosne i Hercegovine, koja je pokazala kako donositi odluke u kriznim situacijama.

Osim potrebe za javnom potrošnjom izbalansiranom s novonastalom situacijom, Nenadić je najavio vraćanje migranata s ulica u smještajne kapacitete predviđene za to te zaključio da, sve u svemu, nema mjesta panici jer je „sve stavljeno pod kontrolu“.

Uime Udruženja poslodavaca FBiH, na pres-konferenciji se obratio i Adnan Smailbegović konstatacijom da su mjere Federalne vlade za podršku ekonomiji u aktuelnoj situaciji dobrodošle, ali da treba učiniti puno više na očuvanju privrede.

Smailbegović je apelirao da vozači kamiona koji voze robu u prekograničnom prometu budu izuzeti od mjere petnaestodnevne izolacije. Mnoge zemlje ni u aktulenim prilikama ne otkazuju narudžbe, napomenuo je.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić, također učesnik današnjeg zajedničkog sastanka, apelirao je na zaštitu radnika, njihovih radnih mjesta i plaća u novonastaloj situaciji, dok je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao da će prekogranični prijevoz roba biti nastavljen jer će vozači biti izuzeti iz pravila petnaestodnevne izolacije s tim što će na drugi način morati da poštuju mjere za sprečavanje zaraze koronavirusom. U cilju očuvanja privrede, Jašarspahić je pozvao na obavezno očuvanje transportnih koridora.

Uime Crvenog križa FBiH, Namik Hodžić je naveo da je ta organizacija uvijek uz građane, posebno u kriznim situacijama, te je građane pozvao na poštivanje preporuka i mjera zaštite. Hodžić je dodao da Crveni križ svakodnevno komunicira s Federalnim ministartsvom zdravstva radi korodinacije aktivnosti.

Na početku pres-konferencije, saopćeni su i podaci da su u Federaciji BiH potvrđena dosad četiri slučaja zaraze koronavirusom, u Republici Srpskoj 20, dok je 2000 osoba u FBiH pod nadzorom.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić, odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio je da Federacija ima 141 respirator, od kojih nijedan trenutno ‘nije zauzet’.

Na vrh