BiH

Zbog izjava o ratnim zločincima DF traži smjenu ministrice Valisavljević

Zahtjev PD Parlamenta FBiH da se izjasni o zahtjevu premijeru Nerminu Nikšiću za smjenu/razrješenju Sanje Vlaisavljević ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine
‼️PREDMET: Zahtjev za utvrđivanje prijedloga za smjenu/razrješenje Sanje Vlaisavljević, ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine
Na osnovu člana 11. Poslovnika Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine, u ime Kluba zastupnika Demokratske fronte, pokrećem inicijativu i tražim izjašnjenje glasanjem zastupnika u Zastupničkom domu da se obavezuje Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine da u skladu članom IV.B.2, član 5 stav (3) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, predloži smjenu Sanje Vaisavljević, ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.
O b r a z l o ž e nj e
Dana 10. maja 2023. godine aktuelna ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine Sanje Vlaisavljević u pogledu ličnosti osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i njegovog učešća u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu i izvršenju teških zločina iznijela je sljedeće – vrlo skandalozne i neprihvatljive stavove.
Naime, Sanja Vlaisavljević gostujući na N1 izjavila je da „ratni zločinci, kada odsluže kaznu, moraju biti rehabilitirani“. Također je u istoj emisiji komentirala izjave predsjednice FBiH, Lidije Bradare: “Jako je dobro to rekla, jako je dobro to rekla. Da je on odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kada odsluže kaznu? Ne, šta ćemo. Vrati se Sanja Vlaisavljević sa odslužene kazne kao ratni zločinac i šta ćemo? Ok, ajmo sad ostavit po strani državne funkcionere.
Šta ćemo sa tim ljudima, koji su odslužili. Oni moraju biti rehabilitovani. Postoji u svim pravima, humanitarnom pravu i klauzule koje kažu da oni koji odsluže kazne moraju biti resocijalizovani i rehabilitovani”. Smatramo da je na navedeni način g-đa Sanja Vlaisavljević direktno prekršila zakletvu kojom se obavezala na poštivanje Ustava FBiH i vladavine prava, da njena izjava data u medijima ispunjava propisane uvjete za postojanje osnovane sumnje da je počinila nekoliko krivičnih djela, da je povrijedila brojne žrtve zločinca Kordića i svih ostalih ratnih zločinaca namjerno stvarujući atmosferu njihove dodatne viktimizacije, beznađa i straha, te da su to razlozi nedostojnosti za dalje obavaljanje funkcije ministrice kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine iz kojih razloga se i podnosi ovaj Zahtjev.
Tražimo hitnu izjašnjenje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojom bi se obavezao premijer Vlade Federacije BiH da pokrene proceduru smjene.
KLUB ZASTUPNIKA DEMOKRATSKE FRONTE
Mahir Mešalić, predsjednik Kluba Demokratske fronte
Na vrh