Business

Zbog enormnih poskupljenja, Klub zastupnika Koalicije Država traži rebalans federalnog budžeta

Klub zastupnika Koalicije Država u Parlamentu Federacije BiH predstavio je danas inicijativu prema Vladi tog entiteta da pod hitno pristupi izradi rebalansa budžeta Federacije za tekuću godinu. „Prikupljeni direktni i indirektni porezi drastično su veći u odnosu na planirani budžet, a ukoliko se isti trend nastavi Federalna vlada imaće u ovoj godini na raspolaganju dodatnih 220 miliona KM. Zbog toga pozivamo vladu da konačno prizna nove ekonomske i socijalne okolnosti, te enormna poskupljenja i inflaciju, kako bi se barem donekle, za najugroženije kategorije stanovništva budžetskim preraspodjelama ublažio ekonomski šok. Konkretno,87 tražimo hitni rebalans budžeta kako bi se ovaj novčani višak usmjerio za jednokratnu pomoć u iznosu od 400 KM penzionerima sa najnižim penzijama i nezaposlenima. Prema računici, oko 543 hiljade osoba u Federaciji BiH može dobiti ovu više nego korisnu pomoć“, istakao je Adis Arapović, zastupnik Zelenih BiH i šef kluba Država

 

“Trenutno se na tržištu dešava ekonomski cunami. Ovo što radi Novalić je neko stranačko krpljenje raznim stimulacijama i donacijama. Tako se ne rješavaju problemi. Premijer je nekredibilan, jučer je izjavio da nije bitno da li se autoput pravi ili pet ili šest godina, a prije toga je govorio da će do danas biti napravljen. Ne treba vjerovati ni Novaliću od prije šest godina niti ovom od danas. Koalicija Država je progresivni i vitalni dio opozicije. Važno je da političari ne stavljaju stranke ispred interesa građana i to je ono što mi radimo. Trebaju nam duboke promjene i treba vidjeti šta političari govore danas, a šta su govorili prije pet ili šest godina”, ističe Obradović. naglasio je kako je rebalans budžeta jedino rješenje za ublažavanje problema građana. “Rebalans budžeta je jedini pravi odgovor i tako je jedino moguće iznivelisati višak prihoda i tako se jedino može pomoći najugroženijem dijelu našeg stanovništva”, poručio je Amer Obradović.

 

„Mi smatramo da živimo u vanrednom stanju. Globalno se dešavaju tektonske promjene, kako na političkom, tako i na ekonomskom, energetskom, sigurnosnom planu. Sve vlade u našoj zemlji, a posebno Federalna Vlada, moraju biti u stalnom zasjedanju. Od vitalnog je značaja da se aktiviraju sve institucije i javni subjekti, naročito u energetskom i poljoprivrednom sektoru. Vlada Federacije mora znati šta ćemo raditi ako ne bude ruskog gasa na jesen. To će značiti ogroman pritisak na elektroenergetski sistem, a ako ne bude brze pripreme može nam se desiti havarija dosad neviđenih razmjera. Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji se predugo čeka, jedno je od obaveznih rješenja“, kaže prof.dr. Bahrudin Šarić, zastupnik Zelenih BiH i član Kluba Država.


Komentari
Na vrh