Aktuelno

Završne pripreme za realizaciju humanitarne akcije „Solidarnost i integracija u Europi”

Kako bi se dogovorili i posljednji detalji u vezi sa dočekom i prijemom  humanitarnog konvoja premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović se susreo danas sa predsjednikom Moto kluba Tuzla Almirom Toromanovićem. Podsjećamo, riječ je o velikoj humanitarnoj akciji „Solidarnost i integracija u Europi” koju, pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, organizuju Bikers Brumi Hilfe i Bikers of Europe. Radi se o ukupno 19 šlepera medicinske opreme i aparata, bolničkih kreveta, pomagala, opreme za dječje domove, domove penzionera i školske opreme, od čega je njih 6 predviđeno za ustanove u Tuzlanskom kantonu.

Konvoj sa donacijom, uz pratnju od preko 100 bajkera krenut će iz Njemačke 29. aprila i planirano je da na plato Bosanske Poljane u Tuzli stigne u popodnevnim satima 1. maja. Nakon što se završe potrebne administrativne obrade i istovari oprema namijenjena ovom području, konvoj će 3. maja nastaviti put preko Goražda i Prizrena prema Ohridu.

Vlada Tuzlanskog kantona već je odobrila određena sredstva, potrebna za realizaciju ovih aktivnosti. Imajući u vidu da može doći i do određenih nepredviđenih troškova premijer Suljkanović i ministri finansija i zdravstva Bahrudin Hadžiefendić i Miralem Nuhanović su izrazili spremnost da, ukoliko to eventualno bude neophodno, Vlada ponovno intervenira, kako bi ova humanitarna akcija prošla bez ikakvih problema.

Današnjem sastanku prisustvovali su i direktori Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Nešad Hotić i Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla Suad Bijedić.

Na vrh