Kult(ura)

Završeni 20. Dani Mladih Tuzle – Dodijeljena godišnja priznanja

U periodu od 3 – 31.3.2024. godine u Tuzli su realizovani „20. Dani Mladih Tuzle“ kojim se ove godine obilježilo 20 godina uspješnog i kontinuiranog rada Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle. Ukupno je realizovano 20 različitih događaja iz kulture, umjetnosti, edukacije i informisanja na lokaciji scene Pozorišta mladih Tuzle u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla uz podršku Grada Tuzla i sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona uz podršku Skupštine Tuzlanskog kantona, a pod motom „Dvadeset godina probe za život“

Realizovane su premijere tri pozorišne predstave (Ljubav Omera i Merime; Zaleđeno kraljevstvo, Šuma Striborova); ukupno je izvedeno 18 repriza, ugostili smo Kazalište „Igrajmo se“ Zadar, izdate su i promovisane dvije knjige, bili smo domaćini evropskog projekta „INSADIA“ koji je  u Tuzli okupio predstavnike 5 evropskih zemalja, u Tuzli smo ugostili 60 gostiju iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine; realizovan je upis polaznika/ca u 20 – tu generaciju Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle, proveden je Konkurs za upis učenika/ca u 4 – tu generaciju Savremeno – umjetničke škole Tuzla; certificirano je 185 polaznika/ca 19 – te generacije Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle; od ove godine dobili smo Saglasnost Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona za pokretanje i realizaciju „Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle“ u osnovnim i srednjim školama čime su stvoreni preduslovi za profesionalni angažman lidera, saradnika i učenika Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla u širenju dramskog odgoja među djecom i mladima.

U organizaciju ovogodišnje manifestacije aktivno je uključeno 200 volontera svih uzrasta, a događaje je posjetilo 8145 osoba.

Krajem marta Centar za dramski odgoj Bosne i Hercegovine dodijelio je dvije međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja u regiji: Amila Beširović dobitnica je nagrade „Grozdanin Kikot“ a Pozorište mladih Tuzle je dobitnik specijalnog priznanja za doprinos razvoju dramskog odgoja.

Inače, za dvadeset godina aktivnog rada Mladih Tuzle, postignuto je mnogo toga, ali vrijedno je istaći da je osmišljen i pokrenut dramski, plesni, muzički, pjevački, baletni i filmski studio, edukovano preko 10 000 djece i mladih, producirane 103 pozorišne predstave koje su odigrane 1575 puta na 49 scena u Evropi, dobitnici smo 65 prvih nagrada za umjetnički i pedagoški rad, snimljeno i producirano 10 filmova, izdato 10 knjiga i priručnika, realizovano 9 evropskih projekata, uspostavljena kontinuirana saradnju sa 42 partnera u regiji, održana kontinuirana saradnja s Gradom Tuzla i Vladom Tuzlanskog kantona, idejni tvotci i ponosni osnivači Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla koja kao metodu u odgoju i obrazovanju koristi dramsku pedagogiju i zahvaljujući osnivanju škole Bosna i Hercegovina i regija dobija prve školovane „Omladinske lidere“ i „Izvedbene animatore dramske umjetnosti i edukacije“

Na završnoj manifestaciji realizovanoj u subotu, 30.3.2024. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona dodijeljena su godišnja priznanja za doprinos u razvoju Mladih Tuzle u 2023. godini.

Priznanja su dobili:

  • Najaktivniji članovi za 2023. godinu su: Mirza Mujagić i Mateo Marijanović
  • Najaktivnije članice za 2023. godinu su: Edina Topčagić i Ajla Mušanović
  • Glumačku nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Remira Osmanović za ulogu „Zehre“ u predstavi „Ljubav Omera i Merime“
  • Kolektivnu glumačku nagradu dobili su glumci u predstavi „Hoću kući“
  • Najaktivniji roditelji/staratelji su Alma Trutović i Namik Trutović
  • Specijalna priznanja za doprinos razvoju Mladih Tuzle dobili su: Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Grada Tuzle i Zijad Lugavić, Gradonačelnik Tuzle.

Priznanja su u ime Mladih Tuzle dodijelili: Amila Beširović, predsjednica Udruženja „Mladi Tuzle“ i Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle, dugogodišnji veliki borci za poboljšanje uslova življenja djece i mladih u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini i regiji.

Završna svečanost realizovana je u prepunoj sali i holu BKC TK, a Vijeće roditelja je za sve članove, roditelje, goste, prijatelje, poslovne partnere i medije spremilo bogat koktel i zabavu.

Na vrh