Business

Završen “Sarajevo wine fest 2023”, rekordna posjeta, i vinari i posjetioci čestitali organizatorima

Ljubitelji vina u glavnom gradu BiH u četvrtak i petak istinski su uživali na “Sarajevo Wine Festu 2023”. Na šesnaestom izdanju međunarodnog festivala vina i gastronomije u hotelu Holiday, koji je sinoć zatvoren, predstavili su se najbolji domaći vinari zajedno sa vinarijama iz regiona uz bogatu gastro ponudu.

“Sarajevo wine fest 2023” je prijestonicu BiH ponovo stavio na vinsku kartu regiona i Evrope, a u sklopu festivala održano je niz tematskih radionica. Posjetioci su mogli uživati u vinima vinarija „Podrumi Vukoje 1982“, „Marijanović“, „Nuić“, „Begić“, „Buntić“…

 

 

Jedan od najvećih štandova imala je vinarija „Čitluk“, koja posjeduje preko 300 hektara vlastitih vinograda.

– Mi smo doajeni festivala. Tu smo od prvog dana i svaki put učestvujemo.  Vinarija „Čitluk“ je  najveća vinarija u BiH po različitim parametrima. Predstavili smo veliki broj svojih vina, pjenušava vina, našu liniju premijum „Teuta“ koja su pomno birana i proizvode se u malim serijama. “Sarajevo Wine Fest” je odličan vinski događaj i on mnogo znači za dalje promicanje vinske kulture u BiH – kaže Željko Nakić, direktor vinarije „Čitluk“.

 

 

Na “Sarajevo Wine Festu” predstavila se i vinarija “Begić”, koja je osnovana 2001. godine

 

– Drago nam je što su se na jednom mjestu okupili najbolji vinari iz BiH. Oba dana trajanja festivala posjeta je bila odlična i sigurno da smo na najbolji mogući način promovirali naša vina. Mi godišnje proizvodimo oko 30.000 flaša, a naši vinogradi se nalaze u selu Prolog kod Ljubuškog, na samoj granici sa Hrvatskom. Svake godine uvijek se vraćamo na “Sarajevo Wine Fest” i zajedno rastemo – kaže Branimir Begić iz vinarije „Begić“.

Na vrh