Lični stav

ZASTUPNIK SBIH Šaljić traži reakciju rektora i fakulteta: Može li Silajdžić više biti profesorica na UNSA?

Vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu i članica NIP-a Sabina Silajdžić statusom na Facebooku privukla je mnogo pažnje.

Reagovao je i zastupnik SBiH u Skupštini KS Jasmin Šaljić.

“Na ovoj četničkoj propagandi čak i sa petokrakom na čelu pozavidjeli bi joj i glavni ideolozi četničkog ravnogorskog pokreta Stevan Moljević i Dragiša Vasić. Ovako je razmišljao i Fikret Abdić”, napisao je Šaljić.

Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo pozvao je rektora Univerziteta u Sarajevu i dekana Ekonomskog fakulteta, Upravni odbor Senata, studentske organizacije, Ministarstvo obrazovanja i Vladu Kantona Sarajevo da reaguju, da se oglase, ograde od izjava profesorice i istoj se zahvale na dosadašnjoj saradnji.

“Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu izvjesna Sabina Silajdžić na svom Facebook profilu od prije dva dana osim što je izjednačila neustavni 9. januar sa 1. martom u objavi navodi da nije bilo agresije na našu državu Bosnu i Hercegovinu nego se ovdje vodio vjerski i građanski rat.

Ova izjava se može podvesti pod klasični obavještajni rad, ova izjava ima uporište u famoznom memorandumu SANU. Uđite na profil i pogledajte sami!?

Bilo ko da ovo objavi čak i da nema nikakvo znanje-zvanje, funkciju ili javni posao je za javnu i svaku drugu osudu. Ali kad to objavi profesorica na fakultetu u Sarajevu koja predaje našoj djeci i usput ima zvanje doktora nauka iz oblasti ekonomije i usput preživi period opsade u Sarajevu to je strašno. Ovdje ima nekoliko stvari nejasnih.

Prvo je li profesorica preskočila terapiju, jer kako drugačije objasnit pored svih presuda Međunarodnog suda u Hagu, pored izvršenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, opsade Sarajeva i drugih gradova itd. Drugo, zašto se niko ne oglašava sa Univerziteta i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu da se ogradi od ove skandalozne izjave ili možda i oni tako misle.

Treće, zašto se niko iz političke stranke NiP ne oglasi povodom ove izjave i kaže je li profesorica članica NiP-a ili nije. Je li zadužena u stranci za nekakvu ekonomsku platformu ili nije i da se jednostavno ograde. Ako je članica istu isključe jer građani to prate i komentarišu, ili i oni isto misle.

Četvrto, profesorica je jedan dan sa petokrakom na glavi a drugi u džamiji sa rukama okrenutim prema gospodaru svih svjetova. Ne idu petokraka i džamija, petokraka i crkva, to zna svako iz regiona i prostora bivše države. Biće da je ipak profesorica preskočila terapiju”, navodi Šaljić.

 

Patria

Na vrh