Lični stav

Zašto uprava Grada Tuzla ne reaguje na ovo?

Naš Zlatko Bošnjak prije par godina podijelio je ovaj upit na svom profilu na društvenim mrežama. Od tada do sad ništa se nije promjenilo, zato ga ponavljamo u cijelosti …

 

Mene ovo muči godinama, nikada nisam uspio naći razuman odgovor zašto je tako? Evo o čemu se radi:
Moji malo stariji sugradjani, tuzlanke i tuzlaci, prepoznat će na ovim fotografijama nekada čuveno i pomalo kultno odmaralište Općine Tuzla u strogom centru Neuma, pedesetak metara od obale i plaža, centralnog gradskog parkinga, restorana i kafića.
Ma, kakvo odmaralište, taj je objekat prije rata bio u rangu hotela: recepcija, kuhinja, restoran, sobe sa terasama sa pogledom na more, kupatila. I sve to na tri etaže.
Što pod objektom, što oko i iza objekta, zemljišna parcela ima preko 1.3oo m2. Halo, u epicentru Neuma dunum i 3oo m2 gradjevinskog zemljišta. Objekat ima kompletnu infrastrukturu, narodski kazano sve priključke: struja, voda, kanalizacija…
Vlasnički odnosi neprijeporni, a što potvrdjuje dokumentacija iz katastra i gruntovnice (i to imam). Vlasnik i posjednik Skupština općine Tuzla. 1/1. Bez bilo kakvih tereta i ograničenja.
I još nešto, ovo je prva nekretnina koja je u Neumu vraćena vlasniku nakon završetka rata u BiH, bez značajnijih oštećenja. Godinu-dvije poslije rata.
Došli su tada majstori iz Tuzle, “ispustili” vodu iz cijevi da ne bi došlo do mržnjenja, osigurali elektro instalacije… I na tome se stalo. A, da, objekat je zaključan, kao i ulazna kapija u dvorišni prostor.
Od tada je prošlo preko DVADESET GODINA, objekat propada zbog nekorištenja i izostanka bilo kakvog održavanja. Za to vrijeme zaposlenici općine (sada Grada) Tuzla skupo plaćaju sobe i apartmane u kojima ljetuju. A njihovo odmaralište zjapi prazno i napušteno od svog vlasnika…
I samo nešto za kraj: cijena 1 m2 gradjevinskog zemljišta na ovoj lokaciji,a koje ima svu infrastrukturu i druge pogodnosti, zvanično iznosi oko 1.ooo KM. Dakle, bez objekta, zemljište ima tržišnu vrijednost od preko MILION I TRISTOTINE TISUĆA KONVERTIBILNIH MARAKA!
Od mene toliko, svi podaci potpuno točni, sve je ovo istina. Sve se može dokumentovati. A vi, dragi sugradjani, i svi ostali, pokušajte riješiti zagonetku koju ja ne mogu već preko 2o godina: zašto su se općinski (danas: gradski) oci, čitaj gradonačelnik i njegove desne i lijeve ruke, odrekli ovog objekta, ovako vrijedne nekretnine? I da li će ikada itko odgovarati zbog devastacije i umanjenja vrijednosti objekta?
Doduše, imamo mi Panonska jezera i fontane. Nekada se u oči bacala prašina, a sada nam bacaju vodu! I slanu i slatku.
Na vrh