Komentari

Zašto Konaković vrši pritisak na pravosuđe zbog sudbina njemu nepoznatih ljudi iz nepoznatog kartela, a država grca u krizi?

Decibeli na ehu te nervoze dosežu prilično visoko, toliko visoko da ovih dana vidimo ozbiljno komešanje šefa diplomatije Elmedina Konakovića, zbog policijske akcije u kojoj su osim domaćih učestvovali i pripadnici agencija FBI, DEA i Europol.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Još od kasnih devedesetih i vremena kada su Sarajevom vladale različite organizovane mafijaške grupe, jedna policijska akcija nije imala toliku snagu i pažnju javnosti kao “Black Tie 2”. Neki pomiješani osjećaj između mnogo upitnika i još nepoznatih odgovora podigao je tenziju i nervozu mnogo šire od grada na Miljacki. Decibeli na ehu te nervoze dosežu prilično visoko, toliko visoko da ovih dana vidimo ozbiljno komešanje šefa diplomatije Elmedina Konakovića, zbog policijske akcije u kojoj su osim domaćih učestvovali i pripadnici agencija FBI, DEA i Europol.

A učešće te tri agencije u jednoj akciji znači da je kriminal koji se pokušava osujetiti zapravo na internacionalom nivou. I to je zvanično potvrđeno, na udaru su pripadnici i saradnici jednog od opasnijih narko kartela modernog vremena poznatog pod imenom Tito i Dino. O kartelu i njegovom djelovanju zna se manje-više sve. Zna se i o ulozi osoba koje su uhapšene u akciji “Black Tie 2”. I posao Tužilaštva BiH koje je vodilo akciju hapšenja je da dokazuje, a Suda da sudi.

Ono što izaziva pažnju i čemu je nepoznat razlog je jasno vidljiv oblik nervoze kod Elmedina Konakovića, lidera stranke Narod i prava i šefa diplomatije Bosne i Hercegovine.

Taj ministar je prije otprilike dva mjeseca došao na konferenciju za medije s papirom na kojem je pisalo kako se neki policajci koji se dovode u vezu s kartelom nepravedno sumnjiče, uz sve napomenu da je to dokument OSA-e. Tada je Konaković optuživao ranije pritvorenog Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e da montira tim policajcima koji su prije dva dana uhapšeni u akciji domaćih i internacionalnih agencija.

Konaković se i dalje drži priče o papiru, iako bi bilo suludo da bez valjanih dokaza budu hapšeni policajci. Nije li po razumu a i po pravu sumnjivo da šef diplomatije, na konferenciji za novinare u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova abolira policajce pod sumnjom, koje nikada nije vidio, tvrdeći da im se “pakuje” na pravdi Boga? Naravno da jeste, jer zašto stavljati kredibilitet predsjednika stranke i šefa diplomatije za ljude koje i ne poznaje.

Kredibilitet Konakovića tada je već ozbiljno srozan jer je na političku scenu došao najavljujući kako će biti metla koja će pomesti sve loše iz vremena političkih prethodnika. Ozbiljno je tada zaličio na Aleksandra Vučića, s tom razlikom da je Vučić zaista pomeo prethodnike na razne načine, a da je Konaković ušao u fazu u kojoj brani one koje metu, jer se ti povezuju s njim i njegovom strankom.

Tako danas, umjesto “sanaderizacije BiH” koju je najavljivao Konaković, svjedočimo njegovom pokušaju omalovažavanja rada Tužilaštva BiH, te domaćih i stranih policijskih agencija.

U nervozi se prave previdi, pa Konaković vidi samo dio saopćenja u kojem se navode djela koja se stavljaju na teret uhapšenim i ističe zloupotrebu ovlaštenja, a ne vidi “Organizovani kriminal” u vezi s krivičnim djelom “Pranje novca”, u vezi krivičnog djela “Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, “Primanje dara ili drugog oblika koristi” i krivičnog djela “Odavanje tajnih podataka”. Činjenica da analizira šta se uhapšenima stavlja na teret pokazuje da je ozbiljno zainteresiran za slučaj.

Ako Konaković nema razlog za strah od mogućih posljedica, zbog čega u medijima iznosi upitne konstatacije koje se mogu smatrati i pritiskom na pravosuđe, poput rečenice “bit će zanimljivo što će tužioci iznijeti pod dokaze”. Ili je vidovit, ili nešto zna.

Ali opet, postavlja se pitanje zašto bi on čekao da vidi dokaze. Po čemu je svršenik FASTO i šef diplomatije relevantan da čeka šta će tužioci iznijeti i zašto mu je to zanimljivo, a čudnije od toga je da Konaković kaže kako ima informacije da “tužioci nemaju ozbiljne inkriminirajuće dokaze”. Ili je Konaković postao ljubomoran na količinu informacija Avde Avdića, pa se i sam hvali nekim informacijama, ili je zloupotrijebio institucije da zaista dođe do informacija. A to je onda za neki novi proces, zar ne?

No, evidentno je da se Konaković izgubio u vlastitoj nervozi pa nam poručuje kao i ranije da Europol laže, a da tužioci ako imaju informacije su genijalni, a ako nemaju, onda će im on odgovoriti.

Zašto bi im on odgovorio ako nema veze s kartelom Tito i Dino i ljudima uhapšenim prije dva dana? Odgovor je jednostavan, bez da se i napiše.

“Neka se trese, kad se trese otpast će sve truhlo”, veli Konaković u izjavi za Klix. I tačno je da trese, jer dok se ozbiljni lideri bave haotičnom situacijom i skoro predratnom krizom u BiH, Konaković se bavi nekim nepoznatim ljudima, nekog nepoznatog mu kartela i njihovom sudbinom. I na sve to dovodi u sumnju rad Tužilaštva, ali i internacionalnih policijskih agencija.

“Podnijet ću ostavku na mjesto ministra ako nađu bilo kakvu moju vezu sa narko kartelima. Šta ostavku, pobjeći ću iz zemlje”, poručio je Konaković na press konferenciji na kojoj je branio tri uhapšena policajca.

Da sam mu kojim slučajem savjetnik, savjetovao bih Konakovića da ostavku podnese sada i počne učiti advokaturu. Jer, kartel Tito i Dino tek je načet na ovim našim prostorima. Može advokaturu i završiti dok pravosuđe prikupi dovoljno informacija i krene prema vrhu kriminalne kartel – piramide u BiH i Evropi. A advokatura se uvijek može dobro iskoristiti.

 

Patria

Na vrh