– Hrvatska strana čini sve da usaglasimo standarde s EU standardima. Gospoda Bošnjaci moraju razumjeti da Hrvati moraju birati svoje predstavnike – rekao je Čović za Dnevnik Nove TV.

Područje Brčkog predsjednik SDA Bakir Izetbegović je ocijenio kao potencijalno mjesto nestabilnosti, a Čović je komentirao trebaju li se Hrvati tamo bojati.

– Apsolutno ne. Ne smijemo tako razmišljati. Bosna i Hercegovina je cjelovita, jednaka je ugroženost od Posavine, centralne Bosne do Hercegovine. Na taj način razmišljati je pogrešno i trebamo stvarati ambijent da nema ni iskrice, a ne nekog ozbiljnijeg sigurnosnog problema – kazao je Čović te dodao kako sve rješava isključivo mirnim putem, razgovorima.

– Ljudi su zabrinuti kad vide slike iz Ukrajine – kazao je.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je htio da BiH ostane neutralna, a Čović je osudio rusku invaziju. Na upit je li to narušilo odnos s Dodikom, Čović je odgovorio:

– Nikad nisam podržavao Dodika u svemu. Više podržavam Izetbegovića, to govore naše susreti, naši razgovori. To što zagovara Dodik stvar je politike – kazao je Čović dodajući kako mu nije žao što je rekao “čuvajte mi Republiku Srpsku”.

– Zašto bi mi bilo žao, time čuvamo Ustav BiH. Bez ustava imamo anarhiju – kazao je.

Što se tiče prisutnosti međunarodnih oružanih snaga u BiH, Čović smatra da trebaju biti tamo. Vidi ih kako garanciju da BiH želi biti u NATO savezu, ali i kao psihološki element sigurnosti.

– Tu su da obilaze prostoro, sagledavaju situaciju. Nismo mi samo izvorište potencijalnih problema – kazao je i dodao kako je neko iz bilo kojeg dijela svijeta mogao doći i napraviti incident.

Samo dan prije, u istom Dnevniku gost je bio i Izetbegović. Tada je po prvi put otkrio da je na pregovorima u Neumu čak pristao na elektorski model za Izborni zakon, a što je Čović sudeći po njegovim odgovorima i izjavama vješto izbjegao komentirati.

– Ja sam prihvatio model, evo sada ću prvi put kazati, u Neumu po kojem sam ja dobio od deset elektorskih jedinica – nulu i ne bih bio članom Predsjedništva. Čović i HDZ su odbili. Dakle, teško je dokazivati da je napolju noć, to je tako jasno da mi želimo dogovor i relaksaciju odnosa sa Hrvatima u BiH i Hrvatskom. BiH je uvijek imala ozbiljan problem, kada hrvatski političari u BiH sarađuju sa srpskim nacionalistima. Uvijek je BiH napredovala kada smo taj čvor uspjevali da odriješimo. Mi smo spremni da taj problem riješimo kada na to bude spremna druga strana – kazao je Izetbegović i dodao:

– Ima želje i spremnosti, odbijaju se konsultacije, nije nemoguće da u prvoj polovini ovog mjeseca dođe do sastanka. Možda kada Čović prihvati da ne može da blokira FBiH i da nema pravo na taj stav – rekao je Izetbegović u Dnevniku Nove TV a prenosi Faktor