Tuzla

Zanimljiva priča iz Tuzle – Muhamed Isić restaurirao Fiću: Provozali smo se u ikoni iz sedamdesetih

Posljednjih nekoliko mjeseci, na ulicama Tuzle može se vidjeti prelijepo sređen Fićo. Vlasnik je Muhamed Isić, koji je automobil restaurirao za svoj gušt. I mi smo se provozali u ovoj ikoni sedamdesetih i osamdesetih godina.

Fićo Muhameda Isića proizveden je 1982. godine, ali nakon potpune restauracije izgleda bolje nego kada je izašao iz fabrike. Udoban je i za vožnju, u što smo se uvjerili i mi.

– Treba se navići, naravno, kao i na svako drugo auto, ali je osjećaj predivan, naravno ko voli. Poseban je, ovo je auto da se uživa, da se odmara, druži. Nije auto za trke ali bez ikakvih problema gdje god poželite da odemo ja ću se usuditi da idemo, objašnjava nam Isić.

 

Na ovom zanimljivom automobilu, većina dijelova je originalna, ali detaljno reparirana. Boja je zamijenjena, umjesto originalne bordo, prefarban je u pastelno zelenu.

– Sve ostalo, što se tiče trapa, motora, sve je originalno. Volan je original, ali dođe u crnoj boji, mi smo napravili neki bijelu enterijer, nekako zrači i ide uz ovu boju, daje više svjetlosti na ovako malo auto, navodi.

Restauracija, ali i samo održavanje oldtajmera nije jeftino, ali ugođaj vožnje, tvrdi Isić, nema cijenu.

 

– Jeftinije je održavati auto koje imate i koje vozite svaki dan nego Fiću. Ali, kako kažu, Fićo se voli ostalo se sve vozi. Ako to stvarno volite, naći ćete načina da to uradite, za mjesec, godinu. Kada vidite kakav je rezultat i zadovoljstvo onda nije žao ni sekunde, barem meni nije, ističe Isić.

Ovaj Fićo redovan je gost izložbi oldtajmera u BIH, a Muhamed planira da automobil postane dio turističke ponude grada Tuzle, tako što će posjetioci imati priliku u njemu se provozati tuzlanskim turističkim destinacijama.

Priču iz Tuzle donosi O kanal/Vahidin Mujagić.

Komentari
Na vrh