News

Zakupljen bivši motel: Migranti u tranzitu kroz Tuzlu dobit će smještaj dostojan čovjeka

Humanitarna organizacija Pomozi.ba uzela je pod zakup zatvoreni motel Man u tuzlanskom prigradskom naselju Mihatovići i u njega će smjestiti migrante i izbjeglice koji se nalaze na autobuskoj stanici u Tuzli.

Tu vijest H.O. Pomozi.ba sinoć je objavilla na svojoj Facebook stranici.

– U motel ćemo za početak moći smjestiti do 60 osoba, sa mogućnošću povećanja do 100 osoba i svjesni smo da to nije dovoljno, ali ni ne očekujemo da možemo riješiti sav problem smještaja migranata u Tuzli. Također, svjesni smo da ćemo ovim potezom i izgubiti dio donatora koji su nam pomagali kod akcija pomoći našem stanovništvu, a ovo navodimo iz razloga jer smo u prethodnom periodu dobijali poruke od pojedinih ljudi koji su nam otvoreno rekli da su prestali da pomažu naše akcije jer pomažemo migrantima koji, citiramo “uništavaju našu državu”. Razumijemo da ima različitih viđenja cijele situacije oko migranata, ali da ostavimo ljude da spavaju na minus 10 vani, nećemo. Motel nije zamišljeno da bude kamp već je zamisao da ljudima koji su u tranzitu olakšamo nastavak puta dajući im mjesto gdje će moći prespavati u toplom, istuširati se, pojesti obrok i nastaviti dalje svoj put, tako da će zadržavanje biti po par dana –  istakli su iz ove organizacije.

Svi koji žele donirati sredstva za pomoć migrantima mogu to pozivom na broj 17014. Broj je jedinstven za sve operatere, a pozivom se doniraju 2 KM. Također, mogu se donirati sredstva za higijenu, sapuni, šamponi, posteljine itd.

Pomoći se može i putem računa koje možete naći na ovom Facebook postu.

Na vrh