Tuzlanski kanton

Za Sulejmanovića se znalo – pokušaj ubistva, nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti

Snimak brutalnog ubistva prethodno pretučene ženske osobe, koji je jutros podijeljen na društvenoj mreži Instagram, mnogima je zaledio krv u žilama. Nisu to bili kadrovi nekog horor filma, nego stvarni horor u režiji Nermina Sulejmanovića, višestrukog ubice iz Gradačca, koji je nakon krvavog pira izvršio samoubistvo. Ubica je pored supruge usmrtio još dvije i ranio tri osobe. Grad Gradačac danas je zavijen u crno.

„Prije nego što je počinio samoubistvo, iz pištolja je usmrtio svoju suprugu. Također, usmrtio je i dva muškarca – oca i sina. Nakon toga, ranio je jednog policajca, jednu ženu i jednog muškarca“, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK-a.

Glasnogovornik UKC-a Tuzla Eldar Šehić istakao je kako su primljena tri pacijenta: „Pacijent N.P. sa povredama donjih ekstremiteta zbrinut je na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Pacijent L.O. (1969.) sa prostrelnim ranama u predjelu trbuha zbrinut je na Klinici za anesteziologiju i reumatologiju i trenutno se nalazi u operacionoj sali Klinike za hirurgiju. Pacijent D.O. (2000.) je primljen na Kliniku za anesteziologiju i reanimatologiju u vrlo teškom stanju i nakon neuspjele reanimacije konstantovan je egzitus“.

Sulejmanović je bio poznat policijskim i pravosudnim organima. Prije petnaestak godina osuđivan je za krivično djelo pokušaj ubistva, a imao je i nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti.

„Imao je prijave i za nasilje u porodici. Međutim, ono što moram reći je da su se uvijek koristile blagodeti zakona, odnosno odustajalo se od svjedočenja, vezano za ovo krivično djelo nasilja u porodici. Dakle, radi se o višestruko osuđivanoj osobi i ranije poznatoj i policiji i Tužilaštvu“, ističe Arnautović.

Ono što nas kao društvo treba da zabrine jeste podrška koju je ubica imao putem društvenih mreža. Postavlja se pitanje u kom smjeru to naša društvena svijest ide, kada među sobom imamo lica koja ovakve gnusne stvari podržavaju.

„Nažalost, ono što je isplivalo kroz ovaj cijeli slučaj je da društvene mreže, sredstvo prijenosa ovog događaja, pokazale su da imaju, nažalost, stotine ljudi koji ovo opravdavaju i čak svojim komenatrima podržavaju ovaj vid nasilja koji se danas desio u Gradačcu, što nas kao društvo generalno treba da zabrinjava“, upozorava ministar unutrašnjih poslova TK-a Hajrudin Mehanović (SDA).

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić (SDP) smatra kako je pred nama težak zadatak – da nađemo odgovor na pitanje kako spriječiti da se ovako nešto ne dešava: „Ovakvi postupci ne poznaju niti granice niti podneblja i jednostavno u posljednje vrijeme prenose se iz sredine u sredinu, a društvene mreže u tome igraju vrlo veliku negativnu ulogu“.

„Teško je ući u um osobe koja počini tako nešto, a onda, nažalost, možda i više nas razočara da postoje pojedinci koji na određeni način, radi te popularnosti ili čega već, to podržavaju na društvenim mrežama“, kazao je premijer TK-a Irfan Halilagić (SDA).

U Gradačcu danas muk, tišina i strah. Životi koje je zločinac oduzeo ne mogu se vratiti, ali se postavlja pitanje je li se ovaj krvavi pir mogao spriječiti. Je li višestruko osuđivana osoba trebala biti pod budnijim okom policije i jesu li prijave za nasilje u porodici shvatane dovoljno ozbiljno i opasno? Jedno je sigurno – tri ugašena života treba da budu lekcija – i društvu i policijskim i pravosudnim organima.

 

 

izvor: federalna.ba

Na vrh