News

Za Dan državnosti mještani Vukovija Donjih dobili novu ambulantu

Općinski načelnik Sead Džafić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić 25.novembra presijecanjem vrpce u upotrebu su pustili novoizgrađenu zgradu područne ambulante u Vukovijama Donjim.

Za izgradnju ove ambulante načelnik Kalesije je iz budžeta izdvojio oko 220.000 KM, dok je dio sredstava izdvojilo i Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

Ovaj objekat je sigurno jedan od najboljih u našoj općini. Na tome nećemo stati. Još ćemo uložiti sredstava da ova ambulanta dobije sve ono što je neophodno kako bi ljekarima, ali i građanima bilo bolje. Sada nastavljamo sa izgradnjom Doma kulture i siguran sam da će i on biti završen do kraja godine“, istakao je općinski načelnik Sead Džafić.

Pomoć u realizaciji ovog projekta obećao je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić.

Mi smo na javnom pozivu imali prijedlog projekta za izgradnju Doma kulture i ambulante. Sa općinom Kalesija smo dogovorili da zajednički realiziramo ovaj projekat, je se radi o dva objekta u sklopu jedne građevinske cjeline. Prošle godine smo intervenisali prema općini Kalesija, ali se nije uspjelo sve završiti. Ove godine smo nastavili saradnju i zatvorili finansijsku kontrukciju i nadam se da će do kraja godine biti pušten i objekat Doma kulture. Mi ćemo i dalje podržavati projekte koji su od interesa za građane, koji su kapitalni i potrebni građanima, prije svega u oblasti infrastrukture, u skladu s našim mogućnostima“, kazao je ministar Ramić.

ambulanta_6

Muhamed Osmanović, direktor JZU Dom zdravlja Kalesija je kazao da se otvaranjem područne ambulante u Vukovijama otvara mogućnost za formiranje još jednog tima porodične medicine, a prostorni kapaciteti omogućavaju i uvođenje specijalističkih pregleda.

Za nas u Domu zdravlja je ovo jako veliki podstrek da radimo ono za što smo osposobljeni, a to je da našim pacijentima pružimo maksimum u pružanju zdravstvene zaštite. Do sada smo radili u neuslovnom prostoru. Tim Vukovije ima 1.800 registrovanih korisnika zdravstvene zaštite, od čega je veliki broj pacijenata. Sada imamo mogućnost da u Vukovijama formiramo još jedan tim porodične medicine, a prostor koji se nalazi na spratu omogućava nam da uvedemo i druge sadržaje u vidu laboratorijske dijagnostike ili nekih specijalističkih grana, makar jednom sedmično“, kazao je Osmanović.

Edin Majdančić, predsjednik vijeća MZ-e Vukovije Donje se zahvalio načelniku Džafiću i ministru Ramiću na izgradnji ovog objekta i naglasio da će stanovnici najmnogoljudnije mjesne zajednice imati na raspolaganju modernu područnu ambulantu.

Ovaj objakat jako puno znači građanima Vukovija Donjih, jer smo mi najveća mjesna zajednica na području općine Kalesija. Dobili smo reprezentativan, lijep i funkcionalan objekat koji će biti od velike koristi za sve nas. Od danas mještani Vukvovija imaju na raspolaganju modernu područnu ambulantu, sa čijom izgradnjom više neće morati putovati u Tojšiće i Kalesiju“, rekao je Majdančić.

U znak zahvalnosti za sve što je urađeno u Vukovijama, Vijeće MZ je općinskom načelniku uručilo i zahvalnicu.

Na vrh