BiH

World Vision BiH učestvuje u Međunarodnoj terenskoj vježbi zaštite i spašavanja: Uspostavljen siguran prostor za djecu u slučaju nesreće

Simulirajući sistem zaštite i brige za djecu u slučaju prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, World Vision BiH je na teritoriji Općine Ilidža uspostavio Kutak za djecu. Kada se nesreća dogodi, roditelji su okupirani i opterećeni, nastava se najčešće prekida, djeca gube svakodnevnu strukturu i postaju jedna od najranjivijih skupina u društvu.  Kutak za djecu im u tom slučaju pruža prijeko potrebnu sigurnost i brigu.

“U slučaju prirodne ili druge nesreće, World Vision posjeduje kapacitete i osoblje za brzo uspostavljanje sigurnog prostora za djecu i brigu o njima. Naše stručno osolje osigurava da vrijeme koje djeca provedu u kutku bude struktuirano, te da budu zaštićeni od pontencijalnih rizika”, izjavila je Dragana Bulić, vršiteljica dužnosti direktorice World Vision-a BiH.

Uspostavljanjem Kutka za djecu, World Vision BiH doprinosi Međunarodnoj terenskoj vježbi zaštite i spašavanja “ResponSEE”, koja se od 26. do 29. aprila odvija na teritoriji BiH.

Kroz organizovane prilike za igru, druženje i učenje Kutak za djecu ima za cilj da pomogne djeci koja su preživjela traumu. Boravak u Kutku djeci pomaže da se oporave i ponovo izgrade svoju emocionalnu otpornost, što im dugoročno omogućava lakše suočavanje sa pozitivnim i negativnim iskustvima.

Kutak se uz dobro pripremljen kurikulum, igre i vježbe uspostavlja vrlo brzo, a ima dugoročne pozitivne efekte na mentalno zdravlje djece koja su prošla traumatična iskustva”, dodaje Bulić.

World Vision BiH je Kutke za djecu uspostavio na više lokacija tokom razornih poplava 2014. godine, na migrantskoj ruti preko Zapadnog Balkana 2016. godine, te ih uz podršku UNICEF-a u Bosni i Hercegovini od 2018. godine neprekidno provodi u izbjegličkim kampovima na teritoriji BiH.


Komentari

Na vrh