BiH

Vuk dlaku mijenja, ali … Srbija pokazala pravo lice, negatori genocida i oni koji veličaju ratne zločince su dobrodošli

Nakon što je objavljeno da će dvije studentice koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića i slavile ubistva Bošnjaka otići na poziv Aleksandra Vulina i Srbije da studij nastave u Beogradu uslijedile su brojne reakcije, kako političara tako i cijele javnosti. Valentina Vujičić i Slađana Todić javno su putem društvenih mreža veličale Ratka Mladića, ubijanje Bošnjaka, a sve je prijavljeno MUP KS koje je materijal proslijedilo Tužilaštvu BiH. To tužilaštvo otvorilo je predmet, a odlaskom u Srbiju Todić i Vujičić postat će nedostupne bh. pravosuđu.

Donosimo neke od reakcija.

“Srbija ovim potezom još jednom konkretnim primjerom pokazuje i dokazuje da je Vučićeva priča o “dobrosusjedskim odnosima” nažalost samo lažna fraza. Srbija i dalje institucionalno štiti likove i nedjela ratnih zločinaca i kasapina Mladića i Karadžića”, napisao je u komentaru Damir Mašić, federalni zastupnik.

 

Njegov kolega iz parlamentarnih klupa Dennis Gratz također je uputio oštru kritiku režimu u Srbiji.

“Sve što trebamo znati o stvarnim porivima, karakteru i perspektivama odnosa političke Srbije prema BiH može se prepoznati kroz indikatore kao što je ovaj. I ne, zaista nema smisla investirati bilo kakav politički kapital u relaksaciju bilo čega s političkim rukovodstvom komšije na istoku sve dok se – djelima! – ne uvjerimo da je politika Srbije prema BiH doživjela suštinski preokret. Da želimo jedni drugima dobro. Da zlo trebamo nazvati zlom, a u dobrom i korisnom prepoznati baš to. Sve dok se Vučić i njegovi sateliti po Balkanu (i političari i politike koje će doći nakon ovih) na svaki mogući način (politički, kulturno, ekonomski, kroz reparacije žrtvama ili, za početak, recimo, preuzimanjem finansiranja svih troškova za održavanje i funkcionisanje memorijalnih centara širom bivše Jugoslavije, po uzoru kako to radi Vlada SR Njemačke na stratištima Holokausta po Evropi) ne odreknu četničkog fašizma, velikosrpskog nacionalizma i općenito šovinizma i etnorasističkih sentimenata, bh. političari s minimumom samopoštovanja i patriotski nastrojeni bi kontakte i saradnju sa Vladom Srbije trebali svesti na neophodni minimum. Ili, kako to Churchill reče kad su mu 1940. njegovi prigovarali i iščuđavali se zašto izbjegava pregovarati s Hitlerom – “ You cannot reason with a tiger when your head is in its mouth.”

 

 

Ekonomistica Svetlana Cenić također je reagirala na ovaj neljudski postupak Srbije.
“Ako je to nagrada za “Ma nek smo vas pobili”, onda je civilizacijski krah i ispis iz civilizacije. Više nema šta da se kaže”, navela je.

 

Twitter profil Majke Srebrenice također je objavio reakciju.

“Srbija je studentice koje su veličale ratnog zločinca Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u Beogradu. Kada veličate ubice i koljače u Srbiji bivate nagrađani. Sramno!”

Novinar i kolumnista Dragan Bursać objavio je također svoje mišljenje:

“Mediji: Srbija studentice koje su veličale Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u Beogradu
Bursać: I šta kažete, ne isplati se negiranje genocida, zazivanje novog i slavljenje ratnih zločinaca?”

 

 

Na vrh