Aktuelno

Vučić: Protekli dani za mene su noćna mora, Ne mogu procijeniti koliko je realno da Kosovo postane član NATO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas u Kragujevcu kako je nakon napada Rusije na Ukrajinu izložen velikom pritisku te da su protekli dani za njega noćna mora.

“Ja to nisam u ovih 10 godina nikada doživio. Čak ni u Bruxellesu 2013. godine kada je bilo veoma, veoma teško, nije bilo tako teško kao sada”, kazao je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

 

Odgovarajući na novinarski upit očekuje li pritiske nakon izjava pojedinih dužnosnika da je Srbija zaključcima o Ukrajini diskvalificirala sebe iz procesa pristupanja EU, Vučić je kazao kako je najveći teret prihvatio na sebe i da mu je drago što drugi ljudi ne osjećaju sve te pritiske i primjedbe.

“Dan mi je kao godina dug. Prethodna tri, četiri dana trajali su mi kao pola života. Ostario sam u prethodna tri dana kao prethodnih deset godina. Mi imamo poziciju naše države, i koliko god i kako god mogli čuvat ćemo je”, kazao je Vučić, a koji je nazočio početku radova na gradnji nove tvornice kompanije Wacker Neuson u Kragujevcu.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako ne može trenutačno procijeni koliko je realno da Kosovo postane član NATO, ali da će se Srbija držati međunarodnog prava i voditi brigu o svom teritorijalnom integritetu.

 

Govoreći o zahtjevima da Kosovo bude primljeno u NATO Vučić je kazao da “situacija nije nimalo naivna” .

“Bez obzira na to hoće li još neko priznati Kosovo kao neovisno, mi se držimo međunarodnog prava i vodimo brigu o svom teritorijalnom integritetu”, rekao je danas Vučić, koji je prisustvovao početku radova na izgradnji nove tvornice kompanije Wacker Neuson u Kragujevcu, prenosi Beta.

On je povodom zahtjeva da Kosovo bude primljeno u NATO, naveo da je to ideja albanskih lobista, nekih političara iz Europske unije i SAD-a, kako bi natjerali zemlje iz EU, članice Alijanse koje nisu priznale Kosovo, da to urade.

Prema njegovim riječima, to bi nekima možda bio “lagani izgovor” da kažu kako moraju priznati Kosovo jer nemaju drugi izlaz i da ne mogu protiv toga.

“To bi bio pokušaj da nas stave pred svršen čin i kažu samo ste vi ostali da priznate neovisnost Kosova”, rekao je Vučić danas u Kragujevcu.

Na vrh