Kult(ura)

Vučić i Kurti se poljubili u usta – Za sada samo na umjetničkoj slici

PRIŠTINSKA umjetnica Ermira Murati, pod umjetničkim imenom Orange Girl, podijelila je na društvenim mrežama fotografije svoje slike na kojoj je prikazala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u neobičnom izdanju i zbog toga dobila prijetnje.

Rad visine tri metra i širine 1.60 metara prikazuje Vučića i Kurtija kako se ljube u usta piše index.hr

“Od poljupca se očekuje svečanost i poštovanje. Poljubac je izraz, ali nikad neutralan. Ima smisla ovisno o kontekstu, gdje i zašto se daje. Povijest u svojoj arhivi bilježi poljupce iz bola i na rastancima. Ali povijest prepoznaje i poljupce bratstva ili čak izdaju. Hoće li ovo biti jedan od njih?” napisala je u opisu objava na Instagramu i Facebooku.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli é (@orangegirl____)


 

Izazvala govor mržnje i prijetnje: “Trebala bi u zatvor”

Objave su na društvenim mrežama izazvale tisuće komentara korisnika o slici, pri čemu je većina koristila govor mržnje, a neki su joj čak i prijetili smrću. “Zaslužuješ metak”, “Prljav i fašistički rad”, “Trebali bi te strpati u zatvor zbog ovoga”, “Samo privlačiš pažnju”, neki su od komentara.

Murati je otkrila da nova slika ima političku poruku i da je navikla na prijetnje. “Ovo me ne zaustavlja. Svaki put kada dobijem ovakve reakcije, znam da je poruka otišla na pravo mjesto. Ovo potiče raspravu”, izjavila je za Reuters.

 

 

Dobila prijetnje i zbog potpore gej zajednici na Kosovu

“Vidim njihov odnos kao glumačku izvedbu. I narod Kosova i Srbije gleda istu predstavu”, opisala je značenje svoje slike. Umjetnica rođena 1999. poznata je po tome što svojim radom i stvaralaštvom ruši tabue.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli é (@orangegirl____)

Ermira Murati bavi se umjetničkim radom kao sredstvom komunikacije s društvom. Poznata je kao umjetnica koja slika murale u javnom prostoru, uglavnom s društvenom tematikom, i često koristi poljubac kao sredstvo poruke.

Dobila je prijetnje i prošle godine, kada je izradila sličnu sliku koja prikazuje dva muškarca u albanskoj tradicionalnoj narodnoj nošnji kako se ljube u usta kao gestu potpore gej zajednici na Kosovu, gdje snažno konzervativno društvo još uvijek oklijeva prihvatiti homoseksualce.

Na vrh