Lični stav

Vrijedne ruke Jasminke Čaušević Hane – Pletenje je jedan od najstarijih zanata

Pletenje je svakako jedan od najstarijih ručnih radova, i možemo reći da je ovo više zanatska metoda iako u posljednje vrijeme poprima epitet ručnog rada. Život bez pletenja je u prošlosti bilo nemoguće zamisliti, jer se većina odjevnih i upotrebnih predmeta izrađivalo upravo ovom tehnikom.

Međutim u današnje suvremeno vrijeme je pored mnogih drugih i ovaj zanat skoro odumro, većinom rade strojevi, zbog čega je rijetkost sresti nekoga da se bavi ovim zanatom.

Naša sugovornica Jasminka Čaušević Hana iz Sarajeva svaki slobodan trenutak koristi za pletenje vunenih čarapa, rukavica, prsluka i drugih odjevnih predmeta, kada nam između ostaloga iznosi neke pojedinosti ovog starog zanata:

„Plesti me naučila moja rahmetli (pokojna) majka još dok sam djevojčica bila jer se to gledalo kod nas na selu u Tupkovićima gdje sam rođena i po tome cijenilo žensko dijete kakva će biti domaćica. Moram priznati, rado sam prihvatila pletenje koje još uvijek sa zadovoljstvo radim za kućne potrebe, no, ponešto se i zaradi kako bi popunili kućni budžet. Svaki slobodan trenutak koristim za pletenje od vune i drugog materijala sve odjevne predmete, a najtraženiji su: čarape, rukavice, šalovi, prsluci i slično. Pletenje mi pričinjava zadovoljstvo, samo je šteta što su za ovaj zanat slabo zainteresirane današnje djevojke, a ni same nijesu svjesne da im samo može dobro doći u svakom pogledu. Mogu uštedjeti u zimskom oblačenju, uz to i ponešto zaraditi u ovim teškim vremenima, kada se vodi borba za opstanak“.

                Konstatira naša sugovornica Hana.

Osnovni pribor su igle za pletenje, zatim vuna ili pamučni konac koji trebaju biti glatki i ravni. A da bi znali plesti, naravno prvo vam mora pokazati netko tko to zna raditi u familiji ili prijateljica.

Djevojke i mlade žene probajte i vi isplesti neki odjevni predmet. Ono što je najpotrebnije za pletenje je svakako volja! Bez jake volje nema ni napretka, a pogotovo morate biti uporni. Zamršavanje i odmršavanje su potpuno normalni na početku.

Ni najvještije u pletenju ponekad ne mogu bez mustre. Odabir prave mustre (šeme) može da učini da vaš predmet izgleda fantastično.

 

Anto Šimić Čiko

Na vrh