BiH

Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu za dva državljana Ukrajine

Vrhovni sud FBiH je po optužnici  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona objavio osuđujuću pravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmytro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61),  zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po 6 godina i 10 mjeseci.

 

Podsjećamo,  oni su se optužnicom  teretili da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske  alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

 

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona  i pravosudnim institucijama.

Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora  do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Oni se nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora.

Na vrh