Vojni muzej 2. Pješadijskog puka OSBiH čuvar sjećanja na herojski put Armije RBiH

13.04.2021. 


U sklopu obilježavanja 15. Aprila Dana Armije  RBiH u Tuzlanskom kantonu delegacije boračkih organizacija, te predstavnici  kantonalnog ministarstva za boračka pitanja predvođeni  ministrom Fedahijom Ahmetovićem posjetili su danas muzej 2. Pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se nalazi u sklopu vojne kasarne u Dubravama.

Muzej raspolaže bogatim istorijskim blagom koje prikazuje put nastanka i svih uspjeha Armije RBiH, a kojim upravlja 2. Pješadijski rendžerski puk Oružanih snaga BiH. Muzej se prostire na velikoj površini zatvorenog i otvorenog prostora, raspolaže sa vojnom opremom koja je korištena početkom 92. godine kada smo bili nenaoružana Armija koja se na samom početku agresija na našu domovinu borila goloruka, a nakon niza uspjeha izrasla u modernu Armiju sa svim vojnim i tehničkim potencijalima. Vojni muzej na Dubravama raspolaže sa bogatom kolekcijom, naoružanja, zastava, fotografija i dokumentacione građe.

„Posjeta muzeju jedna je od aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu i danas smo zaista imali priliku svjedočiti dobro uređenom Muzeju koji baštini tradiciju herojske odbrane Bosne i Hercegovine od agresije u periodu 1992-1995. godine. Posjeta ovom Muzeju zaista budi sjećanja na prve dane odbrane naše domovine kada smo se branili onim što smo imali a to su bila uglavnom improvizovana oružja a u Muzeju ima i dosta primjeraka oružja i opreme koje smo zarobili tokom stasanja Armije RBiH. Raduje me podatak da će  Muzej u skorije vrijeme biti otvoren i za širu javnost koja će svakako imati priliku doživjeti posebne emocije prilikom obilaska  Muzeja“, kazao je Muzijet Kahrimanović predsjednik demobilisanih boraca TK.

Podsjećanja radi, Armija Republike Bosne i Hercegovine zvanično je formirana 15. Aprila 1992. godine, a u njen sastav su ušle jedinice ratne policije, Teritorijalne odbrane  i sve druge patriotske snage koje su do tada formirane po selima i gradovima samo sa jednim ciljem a to je odbrana od agresije i očuvanje njene nezavisnosti i teritorijalnog suvereniteta, te zaštite ustavnopravnog poretka nezavisne i priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Armija Republike Bosne i Hercegovine njen herojski put njeno stasanje i odrastanje njena čista i iskrena borba za slobodu te hrabrost njenih vojnika i danas je velika nepoznanica u velikim svjetskim vojnim krugovima jer sve ono što su uradili njeni pripadnici čistog obraza i čiste savjesti se i danas izučava kao vojni fenomen.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!