Nekategorisano

Vlasnik i radnici zaustavili rušenje nelegalnog objekta firme u Sarajevu: Tražili su mi reket od 40.000 KM

U sarajevskom naselju Briješće vlasnik Halit Camović i radnici spriječili su rušenje objekata firme HMK Promet koja se bavi primarnom i finalnom preradom drveta.

Radnici su balvanima blokirali ulaz u firmu, a rušenje je osiguravalo desetak policajaca. Na terenu je bila i inspekcija Općine Novi Grad, Hitna pomoć, kao i ekipe Rada koje su trebale da izvrše rušenje.

Nakon sat vremena inspekcija je odustala od današnjeg rušenja.

– Izdali smo naređenje za rušenje zbog nelegalnih objekata i nadstrešnica, zbog nepostojanja građevinske dozvole za objekte koji su stari više od 50 godina. Tu je dolazio veliki broj inspekcija i federalnih i kantonalnih, a sve je na kraju prebačeno na općinu. Odustali smo od rušenja zbog okolnosti jer je moglo doći do povređivanja ljudi, a to nikako ne želimo. Vlasnik je rekao da će objekti biti uklonjeni nakon što budu završeni postupci u tužilaštvu – rekao je za Faktor jedan od inspektora koji je dodao da je riječ o industrijskoj, a ne stambenoj zoni.

Vlasnik Halit Camović ističe da su pokušali da spase radna mjesta.

– Ne znamo šta će se dalje dešavati. Aida Ćurevac, koja je dugogodišnja šefica katastra u Općini Novi Grad i jedno vrijeme pomoćnica načelnika za katastar, zloupotrijebila je funkciju do kraja da bi nama naudila. I sada je ovo bila prilika da se uništi 20 radnih mjesta – kaže Camović na početku razgovora za Faktor.

Vlasnik firme HMK Promet kaže da već godinama dolaze razne inspekcije, zbog nelegalnih objekata, buke…

– Mi smo buku više puta mjerili. Inspektor ekologije je dolazio i mi smo četiri ili pet puta radili nalaz na buku preko Dvokuta. Buka je uvijek bila u normali. Dotična gospođa, koja je glumila silu i bila na položaju u općini, vazda je to odbijala. Onda smo kasnije mjerili buku preko druge firme jer ona nije to priznala. Onda smo angažovali firmu Granulo – RE koja je mjerila dva puta. Nalaz je bio isti kao i kod Dvokuta. Buka je, što se tiče naše firme, u granici normale. Najveća buka u njenoj avliji je od auta jer auta prolaze direktno pred njenim vratima – kaže Camović.

Kako dalje kaže, ne radi se samo o tome da je Ćurevac htjela da firmu iseli iz ovog mjesta.

– Najviše se radi o inatu i demonstraciji sile. Ona je zloupotrijebila svoj položaj i službu urbanizma je stavila pod svoju kontrolu da bi nama naudila. Kada smo 2013. godine htjeli da proširimo proizvodne prostore i da ovdje napravimo halu, ona nam nije odobrila urbanističku saglasnost. Tražila je da sve komšije daju saglasnost. Sve komšije su je dale, a kada smo otišli kod nje, rekla je: “To vas košta 40.000 KM i dobit će te”. Ja sam rekao nemojte, to je puno. Ona je rekla: “Ima nas više, 40.000 ili nikako”. Ja sam rekao da neću nikako i onda nastaju svađe i naši problem. Uslijedili su pritisci kantonalne inspekcije. Ona ima u kantonalnoj inspekciji svoju kolegicu koja je nalagala inspektorima da dođu i zatvore firmu. Ovi objekti su svi primljeni. Ovdje je bila komisija Ministarstva privrede koja je primila ove objekte. Firma je registrovana od 2008. godine i radi legalno – nastavlja vlasnik firme.

Tvrdi da su svi objekti pregledani i da svi imaju upotrebne dozvole.

– Stalne građevinske dozvole je ona uzela da bi legalizovala svoju kuću u industrijskoj zoni. Oduzela nam je i ulaz. Dolje postoji naša ograda gdje je ona na cestu izbacila svoju i zagradila našu ogradu. Žena je radila šta je htjela. Po deset puta dnevno nam je zvala policiju, zvala je Elektrodistribuciju kao da krademo struju. Zvala nam je Sarajevogas, kao da krademo gas. Ne postoje laži koje nije izjavila u Kantonalnoj skupštini, kod zastupnika. Čak je našla i Zvonka Marića da on daje izjavu na televiziji da mi zagađujemo. Mi koristimo samo drvo i šta možemo zagađivati drvetom.

Hiljadu puta smo radili nalaz emisija u zraku, svakih šest mjeseci mi to radimo. Mi svakodnevno imamo inspekcije. Ona svaki dan piše mail inspekciji i ona dolazi ovdje. Da sam Bog do bio pametan tada, da nisam bio tvrdoglav i dao tih 40.000 KM, sad bih imao i halu i radnike zaposlene u njoj. Ovako sam htio da tjeram pravdu, pa i danas ste vidjeli demonstraciju sile koja je bila. To je sve iz općine, nije ništa sa strane. Ja želim da vjerujem da načelnik ne zna za ovo šta se radi i šta mu se radi u urbanizmu. Ja sam najmanje deset puta podnio zahtjev da porušim te objekte koji su stari po 70 godina i da napravim halu. Svaki put me odbijaju. Zašto? Zato što nisam dao reket. Koliko su takvi ljudi odbili investitora, Boga pitaj koliko je ona investitora odbila – ogorčen je Halit Camović.

Aida Ćurevac je u penziji i nije više uposlenica Općine Novi Grad.

Ćurevac nam je u telefonskom razgovoru samo kratko rekla:

– Ne želim komentarisati. Neka svako radi svoj posao.

 

Na vrh