Aktuelno

„Vlada Tuzlanskog kantona razumije situaciju i u potpunosti suosjeća sa teškom situacijom u kojoj se migranti nalaze, posebno imajući u vidu zimu koja nam se primiče“

„Vlada Tuzlanskog kantona razumije situaciju i u potpunosti suosjeća sa teškom situacijom u kojoj se migranti nalaze, posebno imajući u vidu zimu koja nam se primiče“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović na sastanku sa šeficom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika/Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Margriet Prins i koordinatorom za brzi odgovor Fabrice-om Martin-om.

„EU poziva i urgira državne organe vlasti da formiraju kapacitete kako bi smo izbjegli potencijalnu humanitarnu katastrofu. Mi nudimo pomoć u iznalasku alternativnih lokacija za kratkoročni smještaj migranata jer oni i nemaju želju za duži boravak u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Europska unija ima osigurana sredstva za ove namjene“ istaknuli su na današnjem sastanku  predstavnici međunarodnih organizacija.

Premijer Tulumović je kazao da Vlada Tuzlanskog kantona ima prilično ograničene mogućnosti kada je u pitanju tranzit migranata kroz Tuzlanski kanton, a trenutne aktivnosti se realiziraju kroz resore unutrašnjih poslova, kada je sigurnost u pitanju, zdravstva, u oblasti medicinskog zbrinjavanja i saniranja povreda kod migranata, te rada i socijalne politike, u smislu saradnja sa nevladinim sektorom putem kojeg se za potrebe migranata osigurava određeni broj obroka.

„Moramo reći da je na ovom polju u potpunosti zakazao državni nivo vlasti čija je ovo izvorna i ustavna nadležnost. Mi se cijelo vrijeme borimo sa problemom, nastojimo povećati kapacitete za prihvat, a sistemsko rješenje problema je u preventivi, odnosno kvalitetnoj zaštiti porozne granice između BiH i Srbije na rijeci Drini, čime bi se prevenirao ulazak migranata u BiH“, rekao je premijer Tulumović i dodao da je Vlada i on lično već imao prijedloge objekata i prostora za izgradnju privremenog prihvatnog centra kapaciteta od 100 do 150 migranata, ali da za te prijedloge nije dobivena saglasnost lokalnih samouprava.

Današnji gosti su izrazili volju za pomoć i koordinaciju kako bi se olakšala realizacija ovog projekta.

„Tu smo i da ublažimo udar kojeg ovaj problem prenosi i na lokalne budžete. Želimo saradnju za iznalazak lokacije za privremeni prihvatni centar“, kazala je gospođa Prins.

„Vlada ima sužene mogućnosti ali smo spremni razgovarati sa gradonačelnicima i načelnicima svih lokalnih zajednica kako bi smo iznašli najbolje moguće i prihvatljivo rješenje“, zaključio je premijer Tulumović.

Osim premijera Tulumovića sastanku je danas prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić, koji je prezentirao i dao sugestije u vezi sa sigurnosnim aspektima smještaja i tretmana migranata koji prolaze kroz naš kanton.

Na vrh