Aktuelno

VLADA TK: Započeti pregovori sa sindikatima u oblasti zdravstva

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije danas su započele pregovore u vezi sa produženjem postojećeg ili potpisivanjem novog granskog kolektivnog ugovora.

Kako je danas rečeno, ovo je prvi puta da su predstavnici oba sindikata sa Vladom započeli pregovore, te je istaknuto očekivanje da će se kroz konstruktivan dijalog doći do realnog prijedloga kolektivnog ugovora.
„Vlada je kroz potpisivanje prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora povećala nivo materijalnih prava zdravstvenih radnika i za to smo iz fonda zdravstvenog osiguranja izdvojili dodatnih 7 miliona KM. Ipak, svjesni smo da status doktora mora biti dodatno popravljen, ali to moramo raditi u realnim okvirima kako ne bi smo ugrozili cjelokupan zdravstveni sistem u našem kantonu”, rekao je premijer Gutić.
Tokom sastanka je zaključeno da će se u narednom periodu, do narednog sastanka zakazanog za 15-tak dana, napraviti analiza ostalih granskih ugovora za oblast zdravstva iz drugih kantona u FBiH. Na osnovu toga, i prijedloga, koje će dostaviti predstavnici sindikata, počet će usaglašavanje i pregovaranje oko prava i obaveza.
Obzirom da je danas izražena želja da se potpišu dva odvojena kolektivna ugovora, jedan za doktore medicine i stomatologe, a drugi za ostale zaposlenike u zdravstvu, premijer Gutić je istaknuo da, u principu nema ništa protiv potpisivanja dva odvojena kolektivna ugovora, ukoliko to dopuštaju zakonski propisi. Ipak ono što je princip od kojeg se neće odustati jeste da će bez obzira na broj kolektivnih ugovora prava zaposlenika u oblasti zdravstva biti jednako uređena, bez obzira na članstvo u sindikatu, rekao je premijer Gutić.
„Vlada je i ovim postupkom pokazala da kao socijalne partnere uvažavamo oba sindikata i očekujemo da što prije okončamo ovaj posao” zaključio je premijer Gutić.
Na kraju sastanka doktorica predsjednica podružnice sindikata doktora medicine i stomatologije UKC-a Tuzla Elvira Konjić je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost za Vladinu inicijativu da se oba sindikata dovedu za „jedan sto” da razgovaraju o pravima iz radnog odnosa ali i uopšte o boljitku zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu.

Na vrh