Business

Vlada TK utvrdila prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu ovog kantona, nakon javne rasprave u nacrtu Zakona, koja je trajala dva mjeseca.

Razlog za izmjene postojećeg, odnosno donošenje novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu je kako bi se stvorili povoljniji uvjeti i procedura za ostvarivanje saradnje javnog i privatnog sektora, te omogućila realizacija značajnijih razvojnih infrastrukturnih projekata na području ovog kantona.

Sekretar ministarstva razvoja i poduzetništva TK Edin Nišić istaknuo je da je u periodu javne rasprave ministarstvo poduzetništva posjetilo 12 općina TK i Grad Tuzlu, te da je javna rasprava iznjedrila konstruktivnih sugestija i mišljenja.

Zakonskim odredbama predviđena je izrada trogodišnjih i jednogodišnjih planova, potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva, koji nisu bili predviđeni u zakonu koji je na snazi.

Nišić ocjenjuje da će ovakav zakon koji je puno jednostavniji u odnosu na postojeći zakon, doprinijeti bržem, lakšem, jednostavnijem ostvarivanju poslovne saradnje između javnog i privatnog

Prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu bit će upućen u skupštinsku proceduru, a očekuje se usvajanje zakona krajem decembra.

Na vrh