Business

Vlada TK sa privrednicima i predstavnicima lokalne vlasti u Živinicama

U okviru današnje posjete Živinicama delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, susrela se danas sa vršiocem dužnosti gradonačelnika Živinica Beganom Muhićem i privrednicima i poslodavcima sa područja Živinica. Nakon što je privrednicima čestitao Dan oslobođenja Grada, premijer Halilagić prisjetio se i nedavno preminulog gradonačelnika Samira Kamenjakovića.

„Rahmetli Samir Kamenjaković bio je svijetli primjer svima nama kako se radi u službi građana i kako se stvaraju preduslovi, klima i ambijent za privredni i ukupan društveni razvoj. Njegovo ime ostat će zapisano u historiji Grada, ali što možda ima i još veći značaj, u srcima svih Živiničana i privrednika ovog područja“, rekao je premijer Halilagić, te istaknuo da mu je drago da je ta vizija i pravac razvoja Grada i gradske privrede ostala u fokusu trenutnog vršioca dužnosti gradonačelnika Begana Muhića.

„Vlada Tuzlanskog kantona vodi brigu i konačni cilj nam je ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica. Ipak posebno nam je zadovoljstvo vidjeti kad neke od zajednica, a to je slučaj sa Živinicama, pokažu poseban senzibilitet za razvoj privrede, i kad pokazuju da im je interes građana na prvom mjestu. Na kraju, svi mi koji se nalazimo na javnim funkcijama zavisimo od privrednog rasta i razvoj privrede i jačanje ekonomije je preduslov za sve ostale razvojne projekte. Kako bismo pomogli Živinicama da se dodatno razvijaju, ove godine smo, između ostalih razvojnih projekata pokrenuli dvije izuzetno značajne investicije, a to su izgradnja novih objekata Policijske uprave i Općinskog suda u Živinicama“, rekao je premijer Halilagić ističući da su trenutni objekti u kojima ove institucije rade u prilično lošem stanju, što otežava njihov rad, a što ima direktne refleksije i na kvalitet i brzinu ostvarivanja prava građana, a time i privrede.

Fokus razgovora danas je bio usmjeren i na rješavanje pitanja vodoopskrbe Živinica, te je izraženo zadovoljstvo danas prezentiranim podatkom da je riješeno oko 95% eksproprijacije zemljišta za izgradnju zaobilaznice oko Živinica. Također prezentirani su i planirani projekti koji trebaju doprinijeti što bržem početku rada deponije „Eko-Sep“, a premijer Halilagić je najavio da će Vlada, po rebalansu Budžeta, osigurati sredstva za izgradnju adekvatnog pristupnog puta deponiji.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Muhić se zahvalio Vladi na razumijevanju koje je do sada, ali i najavila da će pokazivati razvojnim projektima u gradu Živinice, a što će biti dodatni podstrek lokalnim vlastima  da se još snažnije založe za projekte od općeg društvenog značaja.

Intenzivnije aktivnosti za razvoj privrednih zona, koje će infrastrukturno biti spremne za buduće, ali i razvoj postojećih investicija, također će biti prioritet u radu Vlade Tuzlanskog kantona, najavio je premijer Halilagić, te pozvao gradonačelnika da sinergijski sa Vladom i Gradska uprava učestvuje u realizaciji ovog projekta. Također, Halilagić se zahvalio privrednicima na sigestijama i prijedlozima, te kazao da će svi ti inputi imati odjeka u Vladi Tuzlanskog kantona, a li i u gradskoj upravi Živinica.

Predstavnici privrednika izrazili su zadovoljstvo pokazanim senzibilitetom i činjenicom da je privredi u Živinicama u posljednje vrijeme stvoren povoljan ambijent za munjevit razvoj.

„Nažalost dolazimo u situaciju da uočavamo i neke ograničavajuće faktore koji će limitirati taj razvoj u budućem periodu. To su nedostatak prostora za širenje privrednih aktivnosti. U tom smislu očekujemo i podršku kako lokalne, tako i kantonalne vlasti“, rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca grada Živinica Zijad Selimović, te pohvalio prošlogodišnju aktivnost Vlade TK i ukidanje naknade za općekorisnu funkciju šuma, što je znatno rasteretilo poslovanje privrede. Ohrabruje da su Vlada i općina već prepoznale probleme s kojim bi se privreda mogla suočiti u budućnosti i da već sada razmišljaju o njihovom rješavanju.

Premijer Halilagić je danas kazao da je današnja posjeta prva u nizu posjeta koje Vlada Tuzlanskog kantona planira svim lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu.

Na vrh