Aktuelno

Vlada TK: Prijem za učesnike i predavače V nefrološkog kongresa

Povodom održavanja V nefrološkog kongresa u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem koji će se održati od 17. do 20. oktobra u Tuzli, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je upriličio prijem za bivšeg predsjednika Svjetske organizacije transplantologa Prof. dr. Ferdinanda Muehlbachera, prof. dr. Rudolfa Steiningera, te prof. dr. Senaida Trnačevića i prof. dr. Enisu Mešić, učesnike i predavače na Kongresu.

Na Kongresu će se razgovarati o bitnim temama iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja biće posvećena bubrežnoj transplantaciji. Bosna i Hercegovina se, nažalost, ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira šira javnost u Bosni i Hercegovini o potrebi darivanja organa i tkiva, istaknuto je na današnjem sastanku, te akcentirano da je na UKC-u u Tuzli, kao jedinom mjestu u BiH gdje su rađene transplantacije ove vrste, ove godine urađeno samo 7 transplantacija.

Premijer Tulumović se ovom prilikom zahvalio uvaženim profesorima iz Austrije koji su svojim prisustvom i učešćem na Kongresu doprinijeli njegovom kvalitetu, ali i pružili priliku mladim doktorima da ostvare i lični kontakt sa ovim eminentnim imenima iz oblasti nefrologije i transplantacijske medicine, te da kroz širenje mreže profesionalnih poznanstava unaprijede svoje kompetencije.

„Ono što i danas želim podcrtati da je UKC Tuzla bio, a i danas je jedan od brendova ovog kraja i kao takav će i ubuduće imati punu podršku Vlade Tuzlanskog kantona. Također, kada značaj organizovanja ovog kongresa je ogroman, posebno imajući u vidu da na njemu osim naših profesora učestvuju i eminentni profesori Muehlbacher i Steininger. S tim u vezi, nadam da će, plodonosna saradnja domaćih i stranih stručnjaka u ovoj oblasti nastaviti i u budućnosti, kako na sličnim, tako i na drugim projektima. Organizatorima želim čestitati na organizaciji ovog veoma važnog događaja, te svim učesnicima zaželjeti da kongres poluči naučni i stručni uspjeh, koji će obogatiti njihove profesionalne kompetencije“ rekao je premijer Tulumović i svim učesnicima, a posebno gostima iz drugih država zaželio ugodne radne dane, te da im Grad Tuzla i Tuzlanski kanton svima ostanu u lijepom sjećanju.

„Univerzitetski klinički centar u Tuzli je mjesto gdje građani Bosne i Hercegovine mogu dobiti najkvalitetnije medicinske usluge, mjesto razmjene naprednih ideja i širenja kreativnih napora i učenja sa, još uvijek, živim entuzijazmom. Ove godine se navršava 20 godina uspješnog transplantacijskog programa u UKC Tuzla što je bio jedan od razloga da se V nefrološki kongres u BiH održi baš u Tuzli“ rekao je profesor Trnačević ističući zadovoljstvo što je, osim učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, Kongres okupio i predavače iz Austrije, Turske, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Osim profesora Muehlbachera, Steiningera i Trnačevića, današnjem prijemu prisustvovala je i predsjednica Naučnog odbora Kongresa prof. dr. Enisa Mešić.

 

Na vrh