Aktuelno

Vlada TK: Prijem za predstavnike Udruženja „PIPOL“

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministrica zdravstva Dajana Čolić danas su primili u posjetu predstavnike Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od malignih oboljenja sa područja Tuzlanskog kantona „PIPOL“.

Ovom prilikom predsjednica Udruženja Amra Saračević , članica Izvršnog odbora Udruženja Amira Osmić i socijalna radnica u Udruženju Amra Mujkanović su prezentirale rad Udruženja, dosadašnje aktivnosti i realizirane projekte, kao i ciljeve Udruženja u narednom periodu. Posebna pažnja posvećena je aktivnostima Udruženja na projektu adaptacije i rekonstrukcije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, koja je izvršena prije tri godine.

Tokom sastanka je istaknuto da Tuzlanski kanton nažalost zauzima neslavnu vodeću poziciju po broju djece oboljele od malignih oboljenja, te da je s tim u vezi neophodno posebnu pažnju i djelovanje usmjeriti i na više nivoe vlasti kako bi se osigurali što bolji uslovi za dijagnostiku, ali i terapijsko djelovanje.

Premijer Tulumović i ministrica Čolić su izrazili razumijevanje i zahvalnost za aktivnosti Udruženja „Pipol“, te akcentirali da su svi nabrojani razlozi upravo bili i razlozi zbog kojih se Vlada intenzivno uključila i u rekordnom roku obavila sve aktivnosti potrebne za izgradnju Roditeljske kuće u krugu UKC-a Tuzla. Ministrica Čolić je goste upoznala da je prije dva dana na UKC-u potpisan i Ugovor kojim su regulisana prava i obaveze u vezi sa izgradnjom Roditeljske kuće sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka, te je u tom pogledu u narednom periodu neophodno ubrzati aktivnosti, kako bi Kuća što prije bila izgrađena i stavljena u funkciju.

Na kraju sastanka premijer Tulumović je predstavnicima Udruženja rekao da će „Vlada biti partner i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku radu Udruženja i svim onim aktivnostima koje za cilj budu imale stvaranje boljih uslova, kvalitetnijeg tretmana i boljeg statusa malih bolesnika i njihovih porodica“.

 

Na vrh