Vlada TK: Prijem za Asima Horozića, jednog od najplodnijih bosanskohercegovačkih kompozitora

17.03.2021. 


Muzički pedagog, kompozitor i muzičar Asim Horozić dobitnik je ovogodišnje  „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti. Bio je to povod za prijem, kojeg je za ovog istaknutog kulturnog radnika upriličio premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Uz čestitke na priznanju koje mu je dodijeljeno, premijer Hodžić je Horoziću izrazio i riječi zahvalnost za sve ono što je Horozić do sada učinio na promociji i unaprjeđenju bosanskohercegovačke kulturne baštine.

„Imajući u vidu sva kulturna dostignuća koja je Horozić do sada ostvario, mi možemo biti istinski ponosni. Istodobno, ogroman stvaralački nagon kojeg Profesor i danas ima, budi očekivanje za nova muzička djela“, kazao je premijer Hodžić.

S tim u vezi danas je razgovarano i o realizaciji trenutno aktualnog projekta na kojem Horozić intenzivno radi. Radi se o novoj, četvrtoj po redu operi ovog autora, operi „Derviš i smrt“, prema istoimenom romanu Meše Selimovića.

Prema riječima Horozića opera „Derviš i smrt“ bi trebala biti završena sredinom ove godine, te je izražena spremnost i želja da ona, ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke prilike, osim Sarajeva, bude izvedena i u Tuzli.

„Prilika je to da djelo Meše Selimovića, u jednom sasvim novom ruhu vratimo u njegov rodni grad“, kazao je danas premijer Hodžić.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!