Aktuelno

Vlada TK: Potpisani ugovori sa preduzećima komunalne djelatnosti

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Elvira Rožnjakovića danas su potpisaniugovori sa 11 javnih preduzeća o dodjeli sredstava po javnom konkursu za projekte iz zaštite okolice.Radi se o javnim preduzećima koja se uglavnom bave komunalnom djelatnošću a većina projekata se odnosila na nabavku vozila.

Prema riječima ministra Rožnjakovića resorno je ministarstvo za ovu namjenu izdvojilo 350 000 KM. Nakon što su uvažene sugestije preduzeća iz manjih općina koje do sada nisu učestvovale na javnom konkrusu, Vlada TK povećala je planirani iznos od 280 hiljada KM. Za kapitalne projekte izdvojeno je oko 300 hiljada KM a 50.000 KM za tekuća ulaganja.

Premijer Tulumović je istaknuo da je ovakva podjela odraz načina na koji će ova Vlada raditi, odnosno, da ukazuje na ravnopravan odnos prema svim općinama i gradovima na području TK.

Nakon bodovanja,za raspodjelu ovogodišnjih sredstava od ekoloških naknada uslove je ispunilo jedanaest preduzeća: “Centralno grijanje” dd Tuzla, JP “Horizontala-Živinice” doo Živinice, JKP “Sapna” doo Sapna, KP “Komunalac” dd Kalesija, JP SKPC “Mejdan” doo Tuzla, JKP “Čisto” doo Doboj Istok, JP „Komus“ doo Gračanica, JKP “Čistoća”  doo Čelić, JKP “Komunalac “ doo Tuzla, JKP “Teočak” doo Teočak i JP “Komunalac” dd Gradačac.

Riječ je o projektima kao što su provedba energetskih programa,unaprjeđivanje i izgradnja  infrastrukture za zaštitu okoliša (nabavka vozila, kontejnera) izaštita i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti.Javna preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona imala su pravo na javni poziv prijaviti jedan projekat a maksimalni iznos za projekat je 50.000 KM.

Na vrh