Business

Vlada TK pokrenula smjene u Službi za zapošljavanje TK, imenovan i novi v. d. direktora

Nakon što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) počelo istraživati dva projekta koje provodi Služba za zapošljavanje TK, reagirala je i kantonalna Vlada. To je rezultiralo smjenom privremenog Upravnog odbora pomenute ustanove, a nakon toga i promjenom vršioca dužnosti direktora.

Tužilaštvo TK primilo je anonimnu krivičnu prijavu u oktobru ove godine vezanu za Službu za zapošljavanje TK, u kojoj se prijavljuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme. Ukupna vrijednost projekata je 1,5 miliona.

Vlada TK je 23. decembra prošle godine razriješila privremeni Upravni odbor Službe za zapošljavanje TK i imenovan je novi, koji je dobio instrukciju da razriješi vršiteljicu dužnosti direktorice Fatimu Budić i imenuje zamjenu, potvrđeno je za Faktor u Vladi TK.

S obzirom da je v. d. direktorici mandat istekao 28. decembra, kako saznajemo, nije bilo potrebe za njenom smjenom, a Upravni odbor je za v. d. direktora imenovao Miralema Softića, na šta je Vlada TK dala saglasnost.

Prijavljena je odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje TK, kao i nekoliko drugih osoba koje obavljaju javne funkcije na razčičitim nivoima vlasti u TK. U krivičnoj prijavi se navodi da je došlo do izmjena na rang listama firmi i pojedinaca, koji su aplicirali za sredstva, po dva sporna projekta.

 

 

Komentari
Na vrh