Aktuelno

Vlada TK – Oko dva miliona KM za kapitalne investicije u obrazovnim ustanovama

Za investicije u osnovnim, srednjim školama i javnim ustanovama u oblasti obrazovanja na području Tuzlanskog kantona prema Programu o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava u ovoj godini planiran je iznos od oko dva miliona KM.

Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović izjavio je na konferenciji za medije da će ovaj iznos biti utrošen na rekonstrukciju, sanaciju i završetak izgradnje obrazovnih ustanova.

Napomenuo je da su predstavnici ministarstva tokom protekle godine uspjeli posjetiti sve škole na području TK i sagledati sliku stanja, što do sada nije bio slučaj, te uočili ključne nedostatke u objektima u kojima se izvodi nastava.

Ove godine se završava objekat područne škole u Vučkovcima, a za ove namjene planiran je iznos od 160.000 KM. Također će biti realiziran objekat područne škole Požarike, a riječ je o osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Gradačcu.

Ove godine bit će realiziran i projekat značajan za osnovnu školu Sjenjak u Tuzli, koja 12 godina nije imala sportsku salu, a bit će investirano dodatnih 170.000 KM za završetak radovi na izgradnji ove sportske sale.

Resorni ministar ističe da će biti realizirano puno projekata koji se odnose na sanaciju i rekonstrukciju objekata centralnih i područnih škola na području TK.

Muratović je napomenuo da je u 2015. godini za kapitalna ulaganja u oblasti obrazovanja bilo predviđeno oko 120.000 KM, a ove godine dva miliona KM, što predstavlja značajan iskorak.

Na vrh