Aktuelno

Vlada TK odobrila 185.000 KM za jednokratne naknade dobitnicima ratnih priznanja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o odobravanju sredstava na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja te članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja za 2018. godinu.

Pomoćnik ministra za boračka pitanja TK Mustafa Šahović izjavio je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade da je ovom odlukom određen iznos od 185.000 KM za jednokratna novčana primanja za spomenutu kategoriju.

Osnovica za obračun isplate ovih sredstava je prosječna ostvarena plaća u FBiH za 2017. godinu.

Šahović navodi da će jednokratna novčana primanja u 2018. iznositi 50 posto osnovice za dobitnike značke Zlatni ljiljan, Red hrvatskog trolista, Orden slobode, Red bana Jelačića, Orden heroja oslobodilačkog rata, Red Nikole Šubića Zrinjskog, Orden oslobođenja, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Orden zlatnog grba sa mačevima, Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem, Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, Medalja za hrabrost, Medalja pobjeda, Medalja otpora, Medalja za vojne zasluge, te Policijska medalja za hrabrost i Zlatna policijska značka–zvijezda.

Također, 25 posto osnovice će dobiti dobitnici Srebrene policijske zvijezda i Srebrenog štita, a 10 posto dobitnici Reda hrvatskog pletera.

Napomenuo je da dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja i članovi uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja TK, imaju pravo na jednokratno novčano primanje u toku jedne kalendarske godine, pod uvjetom da su korisnici boračko-invalidske zaštite.

Na vrh