Aktuelno

Vlada TK: Odobrena sredstva Gradu Tuzla za projekat izgradnje kompleksa Ilinčica

Šest predstavnika lokalnih samouprava potpisali su danas ugovoreza nepovratna novčana sredstva namijenjena izradi projekata po modelu javno-privatnog partnerstva. Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu provelo proceduru odabiraaplikanata za sredstva u ukupnoj vrijednosti od 100 000 KM, u okviru tekućih transfera drugim nivoima vlastiza 2018. godinu, te odabralo ukupno sedam projekata.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar istaknuo je da je ovo način da se angažuje domaći i inostrani kapital u dugoročnom smislu da bismo dobili bolje usluge. Smisao ovakvih projekata je, prema riječima ministra Puškara, da se uradi projektna dokumentacija i kroz ulaganja angažuje privatni kapital koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.

Adnan Bijelić, predstavnik Općine Srebrenik, koja je aplicirala za dva projekta u vrijednosti od 22 000 KM, rekao je ovom prilikom da su iskoristili mogućnost kako bi realizovali projekte koji već duži period čekaju da budu realizovani. Radi se o sportsko-rekreativnoj zoni i centru za smještaj osoba starije dobi u Srebreniku. Sredstva će iskoristiti, naglašeno je, da urade regulacioni plan sportske zone i da ponude privatnom kapitalu da uloži u izgradnju ovog kompleksa.

Ugovori o javno-privatnom partnerstvu obuhvataju ukupno 7 projekata od značaja a sredstva su odobrena  Gradu Tuzla za projekat izgradnje kompleksa Ilinčica, Općini Doboj Istok za toplifikaciju centralnog dijela naselja Klokotnica, Općini Gradačac za izgradnju bazena i smještajnih kapaciteta u Gradačcu. Ugovore o nepovratnim sredstvima danas su također potpisali i predstavnici Općine Kalesija za projekatunaprjeđenja i izgradnje kanalizacione mreže na području općine Kalesijate Općine Sapna za unaprjeđenje ulične rasvjete.

Na vrh