Tuzlanski kanton

Vlada TK obilježila 30. godišnjicu formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Irfana Halilagića činili su ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević, ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministrica kulture, sporta i mladih Ivana Mijatović i ministar privrede Edin Duraković.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je upriličena svečana akademija. Uz predstavnike javnog i političkog života Tuzlanskog kantona, predstavnike boračkih organizacija i udruženja, Akademiji je prisustvovao i član Predjedništva Bosne i Hercegovine i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Željko Komšić.

Ovom prilikom premijer Halilagić je u svom obraćanju ukazao na značaj obilježavanja ovih datuma.

„U teškim danima 1992.godine, uporedo sa teritorijalno – političkim ustrojstvom Države, odvijao se i proces vojnog organizovanja. To organizovanje izraslo je u 2. korpus Armije RBiH, snagu u koju su svi građani sjeveroistočne Bosne s povjerenjem gledali. I zato naša zahvalnost i poštovanje prema doprinosu 2. korpusa u odbrani BiH trebaju biti vidljivi svakodnevno. Najbolje to potvrđujemo pažnjom koju poklanjamo pripadnicima 2. korpusa, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima. Osim toga pažnja koju danas usmjeravamo prema obilježavanju ovog izuzetno važnog datuma nije toliko važna zbog starijih generacija, samih učesnika rata, nego zbog mladih generacija koje su stasale, a da ni tokom svog školovanja nisu imali priliku izučavati noviju historiju, niti se upoznati sa ovim činjenicama. Upravo zbog toga smo u udžbenike historije za IX razrede osnovnih škola uvrstili izučavanje ove tematike. Da se novim generacijama približi i objasne događaji iz, ne tako davne historije, a čije refleksije i danas osjećamo“, kazao je premijer Irfan Halilagić.

Komentari
Na vrh