Tuzlanski kanton

Vlada TK: Obilježen Dan rudara

Povodom 21. decembra, Dana rudara, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je danas položio cvijeće i odao počast na Spomeniku rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji, u parku pored Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli, te spomen obilježju Husinskim rudarima u naselju Husino u Tuzli, odakle je 1920.godine i počela Husinska buna.

Uz čestitke za sutrašnji praznik, premijer Halilagić je kazao da je malo datuma i praznika tako poštovanih i tako doživljavanih svojim, kao što je to Dan rudara.

„Zasluga je to, prije svih, rudara koji stoljećima, jedući hljeb sa sedam kora, kopajući ugalj, so i druge rude, na ovom prostor čuvaju tradiciju teške, ali časne profesije. Nažalost uslovi rada u većini rudnika danas nisu na zavidnom nivou, a najteži posao se i dalje obavlja, rudari opstaju, vjeruju u bolju budućnost“, kazao je premijer Halilagić i dodao da rezultat kontinuiranog zapostavljanja stanja u rudnicima rezultira i sve težim ispunjavanjem planova proizvodnje.

„Takvo stanje se mora mijenjati. Rudarstvo je vijekovima najvažnija privredna grana našeg kraja, a prava za koja su se u Husinskoj buni, prije više od stotinu godina, izborili, obavezuju sve nas da komoratima danas obezbijedimo bolje uslove za rad i proizvodnju. Gledajući u budućnost, želim da vjerujem da će naredna godina biti obilježena novim proizvodnim uspjesima, ali očekujem i da će takve rezultate pratiti osavremenjivanje proizvodnog procesa, upošljavanje novih rudara u eksploataciji i stalno poboljšanje rudarskog statusa u bosanskohercegovačkom društvu“, zaključio je premijer Halialgić.

Na vrh