Aktuelno

Vlada TK nije za povećanje cijene premije zdravstvenog osiguranja

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je mišljenje Zavoda zdravstvenog osiguranja TK na Prijedlog odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji ovog kantona.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić izjavio je na konferenciji za medije da je kantonalna vlada nije podržala prijedlog spomenute odluke iz razloga što inicijativa nije predložena u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH.

To znači da bi se u ovom kantonu zadržao sistem uplata premije zdravstvenog osiguranja (markica) umjesto plaćanja participacija za svaku pruženu medicinsku uslugu građanima, od pregleda kod ljekara opće prakse do specijalističkih tretmana.

Hadžiefendić pojašnjava da bi ukidanjem “markica” (premije zdravstvenog osiguranja) došlo do plaćanja participacije svih osiguranih osoba na području TK, te bi za neke usluge ili boravak u bolnici od sedam do 10 dana pacijenti morali platiti još 1000 KM i više.

Napominje da su u dosadašnjem modelu premije zdravstvenog osiguranja pacijenti bili oslobođeni plaćanja participacija, kao i da pored TK, još pet kantona ima na snazi primjenu spomenute “markice“, a to su Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Unsko-sanski, Kantonu 10, dok će u Zeničko-dobojskom kantonu biti uvedena za 2018. godinu, a visina premije se kreće od 20 do 30 KM.

Hadžiefendić podvlači da kantonalna vlada nije za povećanje cijena “markica“ te da je razmatrala dva modela koji se odnose na visinu premije.

Prvi model predviđa cijenu godišnje premije u visini od 20 KM, a ovim modelom plaćanja će biti oslobođena djeca koja u ovom trenutku nemaju riješeno zdravstveno osiguranje. Drugi model predviđa da plaćanja premije budu oslobođena sva djeca do 18 godina, a da premiju u visini od 20 KM plaćaju sve ostale kategorije.

Za koji model će se Vlada opredijeliti bit će poznato nakon detaljnih analiza i projekcija te će odluka biti donesena u okviru izrade Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2018. godinu.

Na vrh