Aktuelno

Vlada TK nastavila pregovore sa Sindikatom doktora

Zaključno sa četvrtkom, (14. juna) pravni timovi Vlade Tuzlanskog kantona i  Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK pregledat će i prečistiti tekst Kolektivnog ugovora. Ovo je zaključeno na današnjem sastanku kojim je Vlada TK nastavila pregovora, prekinute 27. aprila, sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK.

„Ono što je bitno naglasiti je da će i reprezentativnost koju izdaje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK također biti u četvrtak definisana, odnosno biti doneseno rješenje, pozitivno ili negativno“, rekao je na press konferenciji nakon sastanka ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, naglasivši da se pregovarački tim Vlade kao i predstavnici Sindikata nadaju da će to biti pozitivno, ali ne žele prejudicirati.

„Što se tiče reprezentativnosti ona je bila izdata u septembru prošle godine i odlukom Vlade ukinuta na osnovu sudske odluke jer Sindikat nije ispunio godinu dana vremenskog perioda za ponovno podnošenje zahtjeva za reprezentativnost. S obzirom da je taj period prošao dobili smo mišljenje od resornog ministarstva da to ne bi trebalo predstavljati problem“, rekao je ministar Hadžiefendić

Na sastanku je također dogovoreno da kada su u pitanju finansije, ostaju nepromijenjenisvi uslovi Kolektivnog ugovorapotpisanog prije desetak dana saNezavisnim strukovnim sindikatom zdravstvenih radnika TK a na snazi su od 1. juna.

Ministar Hadžiefendić je istaknuo da su, na jednom od prethodnih sastanaka, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr Rifat Rijad Zaid i on već potpisali protokol da 15. februarauroku od 8 dana nastavljaju pregovore o povećanju do najviše 0,6 koeficijenta a sve u skladu sa finansijskim stanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Na vrh