Aktuelno

Vlada TK: Informacija o sprječavanju zloupotreba pri registraciji vozila

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova tog kantona o poduzimanju mjera i radnji u cilju provođenja validnog upravnog postupka registracije motornih vozila, evidentiranja propusta i zloupotrebe u tom procesu, te definisanju mogućih mjera i aktivnosti kojima će se ti propusti i zloupotrebe spriječiti.

Kantonalna vlada  je u saradnji sa JU  Direkcijom  regionalnih cesta TK pokrenula akciju s ciljem otkrivanje  i prevencija zloupotrebe prilikom registracije motornih vozila, a  koja se odnosi na naplatu putarina.

Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić istaknuo je na koferenciji za medije da je 3.oktobra jedna osoba lišena slobode, jer je spomenutim zloupotrebama u periodu od 2012. do 2017.godine  oštetila budžet za 90.000 KM, dodavši da predmet još nije završen i da se očekuje da će taj  iznos biti i veći.

Po njegovim riječima slučaj je otkrila Uprava policije MUP-a TK  u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom TK.

Napomenuo je da je održan sastanak predstavnika MUP-a TK,  JU Direkcije regionalnih cesta TK, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, osiguravajućih kuća i stanica tehničkih pregleda vozila na kojem je istaknuto da se zloupotrebe koje su do sada rađene moraju zaustaviti.

– Uprava policije je otkrila niz zloupotreba i proces koji je otvoren trajat će u saradnji sa Tužilaštvom TK i neće se stati dok se ne ispita svaki predmet kod kojeg je bilo zloupotreba prilikom registracije motornih vozila, poručio je Topčagić.

Evidentiran je kontinuirani rast vozila u TK, odnosno registrirano je  130.000 vozila, međutim, prihodi JU Direkcija regionalnih cesta TK nisu porasli u odnosu na povećanje broja vozila.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost MUP-u TK za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 60 službenika za čin policajac i 10 službenika za čin mlađi inspektor.

Na vrh