Aktuelno

Vlada TK: Dobra volja da se pomogne Rudnicima „Kreka“

Poslovanje, konsolidacija, ali i razvojni projekti Rudnika uglja „Kreka“ bili su tema razgovora na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra privrede Asmira Hasića sa generalnim direktorom Rudnika Osmanom Blekovićem i izvršnim direktorima  Dževadom Ćosićkićem i Eldarom Huseinovićem.

Na jednoj od posljednjih sjednica Vlada je dala saglasnost na tekst protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada, te je ova tematika i bila jedna od tema razgovora. S tim u vezi članovi Uprave Rudnika su izrazili zadovoljstvo što je Vlada usvajanjem ovog teksta protokola pokazala dobru volju da pomogne Rudniku, a i z Vlade je istaknuto očekivanje da će Kreka nastaviti poštivanje Protokola, a što je jedan od uslova za potpisivanje novog ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja.

„Vlada je svjesna značaja svih rudnika, pa i Kreke, za Tuzlanski kanton, Federaciju BiH i državu BiH u cjelini i voljna je pomoći, ali u okvirima zakonskih mogućnosti“, složili su se ovom prilikom premijer Tulumović i ministar Hasić.

Također, na sastanku se razgovaralo i o realizaciji zajedničkog projekta Rudnika Kreka sa Sodom Sisecam, a u vezi rekultivacijom rudničkog zemljišta, kojim bi se riješio i problem taložnice Sisecam Sode. Predstavnici Kreke su premijera Tulumovića i ministra Hasića informisali da realizacija ovog projekta teče na zadovoljstvo obiju privrednih društava, te da njegova realizacija doprinosi učvršćivanju poslovnih odnosa Sode i Rudnika.

Obzirom na potrebe stambenih i poslovnih zona u Tuzli, Živinicama i Lukavcu, učesnici sastanka su se usaglasili da je u narednom periodu neophodno utvrditi stvarne eksploatacione potrebe Rudnika. Prema riječima predstavnika Rudnika, trenutno važeće eksploatacione zone datiraju iz 1962. godine.

„Obzirom da dugoročne strategije Rudnika nisu usmjerene prema urbanim zonama, prije svih Tuzle, te neperspektivne zone bi se trebale ispisati iz eksploatacionih polja, što bi bio prvi korak i stvaranje preduslova za izmjene prostornih planova i stvaranje preduslova za dalji privredni i društveni razvoj lokalnih zajednica“, rekao je direktor Bleković.

Na kraju sastanka istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da Rudnici uglja Kreka danas posluju prilično stabilno, ali da problem i dalje predstavljaju stara dugovanja, nastala prije više od 10 godina. U tom smislu potpisivanje protokola kojim se ta dugovanja reprogramiraju za naredni period stvaraju preduslove za konsolidaciju Rudnika.

 

Na vrh