Aktuelno

Vlada TK: Cijena apotekarske usluge je ugovorna obaveza

Povodom zahtjeva za povećavanje visine naknade za apotekarsku uslugu, odnosno obradu recepata sa Esencijalne liste lijekova Tuzlanskog kantona i nedavno održanog štrajka upozorenja premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, ministar finansija Miralem Nuhanović i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Mirsad Hodžić održali su danas sastanak sa predstavnicima farmaceutskih kompanija sa područja našeg kantona.

Kako je istaknula predstavnica farmaceuta Amela Gazibegović „cijena koju farmaceutske kompanije naplaćuju po receptu iznosi 1 KM s PDV-om, dok je u drugim kantonima ta vrijednost znatno veća“. S tim u vezi glavni zahtjev farmaceuta jeste izjednačavanje cijene ove usluge.

Premijer Suljkanović je naglasio da je cijena usluge stvar ugovorene obaveze i sve apoteke su na tu cijenu pristale na početku ove godine kada je bio raspisan tender za izdavanje lijekova sa Esencijalne liste.

„Sve apoteke su bile jasno upoznate sa visinom naknade za vršenje ove usluge i potpisivanjem ugovora pristale su da vrše uslugu po toj cijeni. Nekorektno je da se u pola godine, drastičnim mjerama, koje najviše koštaju naše građane, pokušavaju isposlovati promjene ugovornih obaveza“ rekao je premijer Suljkanović, izrazivši, s druge strane, i razumijevanje obzirom na razlike u cijeni koje su prisutne u zavisnosti od finansijske moći pojedinačnih kantona.

„Spremni smo da prilikom planiranja sredstava za narednu, 2020. godinu ponovno sjednemo i u skladu sa finansijskim mogućnostima Fonda zdravstvenog osiguranja razgovaramo o eventualnoj korekciji cijene u narednoj godini“ zaključili su premijer Suljkanović i ministar Hadžiefendić.

Predstavnici magistara farmacije danas su se složili da je jedan od glavnih problema i razloga za trenutnu situaciju manjak komunikacije sa Vladom i resornim ministarstvom, te je dogovoreno da u narednom periodu sastanci i razgovori budu organizirani učestalije, kao i da se prilikom izrade Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu iznađe kompromisno rješenje u vezi sa zahtjevom apotekara, ali i koje će biti u skladu sa finansijskim mogućnostima Fonda zdravstvenog osiguranja TK.

U ime magistara farmacije današnjem sastanku su osim gospodje Gazibegović prisustvovali članovi Odbora za pregovore Aneda Cipurković, Aida Nišić, Senad Softić i Sead Osmančević.

Na vrh